SEGRE

PARTITS

PSOE i PSC donen llum verda aquest dilluns al text que tanca la crisi del no a Rajoy

Els afiliats catalans que vulguin participar en les primàries que se celebraran el maig per elegir el secretari general del PSOE s’hauran d’incorporar a un cens electoral "específic" que es crearà per al 39 Congrés

PSOE i PSC donen llum verda aquest dilluns al text que tanca la crisi del no a Rajoy

PSOE i PSC donen llum verda aquest dilluns al text que tanca la crisi del no a Rajoy

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gestora del PSOE i l’executiva del PSC aprovaran aquest dilluns l’acord que posa fi a la crisi de relació entre ambdós partits, oberta l’octubre per la decisió dels catalans de votar contra la investidura de Rajoy, desobeint el mandat d’abstenir-se que tenien del Comitè Federal.

El text el rubricaran aquesta setmana a Madrid el president de la gestora, Javier Fernández, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta i serà ratificat pel pròxim Comitè Federal.

La principal novetat és que els afiliats catalans que vulguin participar en les primàries que se celebraran el maig per elegir el secretari general del PSOE s’hauran d’incorporar a un cens electoral "específic" que es crearà per al 39 Congrés.

L’acord també institucionalitza com a òrgan de resolució de problemes la comissió bilateral que ha negociat aquest acord i fia que les relacions que estableixi el PSC en l’àmbit de Catalunya seran objecte de debat en aquesta comissió i als mateixos òrgans del PSOE.

La crisi oberta fa cinc mesos amb els socialistes catalans va assolir tal magnitud que en diversos sectors del PSOE es va plantejar la possibilitat de trencar les relacions que manté des de 1978 amb el seu partit germà.

El mateix Iceta va arribar a plantejar públicament que les possibilitats eren quatre: mantenir el protocol d’unitat de 1978, copiar el model dels democristians alemanys de la CDU i els seus aliats socialcristians de Baviera (CSU), crear una federació catalana del PSOE que competeixi amb el PSC a Catalunya o que aquesta federació catalana del PSOE acabi convergint amb el mateix PSC.

Per evitar la ruptura, el líder català es va desplaçar al novembre a Sevilla, on va estar reunit dos hores i mitja amb la secretària general dels socialistes andalusos, Susana Díaz; una visita que alguns van qualificar d’"humiliant", perquè consideraven que suposava "baixar a rendir homenatge la faraona".

Per llavors estava sobre la taula de la gestora l’opció d’impedir que els socialistes catalans poguessin votar en les primàries per elegir el successor de Pedro Sánchez.

Altres mesures que van remenar 'barons’i dirigents influents del PSOE va ser la de permetre que el PSC assistís a les reunions del Comitè Federal "amb veu però sense vot" i l’instaurar la "doble militància".

Finalment Iceta i el president de la gestora, Javier Fernández, van deixar la resolució de les seues discrepàncies en mans d’una comissió bilateral formada per l’eurodiputada i exnúmero dos del partit en l’etapa de Alfredo Pérez Rubalcaba, Elena Valenciano; l’andalús Mario Jiménez, portaveu de la gestora; i el veterà de la política extremenya Francisco Fuentes, en representació del PSOE.

Per part del PSC la integren l’alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón; la diputada Meritxell Batet; i el secretari d’Organització, Salvador Illa.

Després de diversos mesos de treball, aquesta comissió ha aconseguit un acord que suposa mantenir el protocol d’unitat de 1978, que garanteix la participació dels socialistes catalans als òrgans de direcció del PSOE.

Això suposa que la cap de llista per Barcelona, Meritxell Batet, tornarà a la direcció del grup socialista del Congrés, d’on va ser apartada per decisió de la gestora el 17 de novembre.

tracking