SEGRE

UE POLÍTICA

París, Berlín, Madrid i Roma advoquen per una UE a diverses velocitats

Reunió abans de la cimera europea

Rajoy, Merkel, Hollande i Gentiloni, ahir a Versalles.

Rajoy, Merkel, Hollande i Gentiloni, ahir a Versalles.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders de França, Alemanya, Espanya i Itàlia van advocar ahir a Versalles per una Unió Europea (UE) que avanci a diverses velocitats i permeti sobreviure al bloc comunitari en un moment en què es veu debilitat pel Brexit i la força dels populismes.

François Hollande, Angela Merkel, Mariano Rajoy i Paolo Gentiloni es van mostrar partidaris de diferents nivells d’integració en àmbits claus per possibilitar que aquells països que ho desitgin puguin “anar més ràpid”, en paraules del mandatari francès, sense excloure la resta.

Els quatre països accepten una Unió Europea a diverses velocitats per evitar nous populismes

La reunió de Versalles va oferir així un suport formal a una cooperació diferenciada, hipòtesi articulada en el tercer dels cinc escenaris possibles proposats per la Comissió Europea (CE) sobre el futur de la Unió.

Cal tenir “la valentia d’acceptar que certs països vagin al davant”, va resumir Merkel després d’una cita de fort valor simbòlic, al celebrar-se a l’avantsala del Consell Europeu dels pròxims 9 i 10 de març i de la cimera extraordinària que commemorarà el dia 25 el 60è aniversari del Tractat de Roma, que va donar origen a l’Europa comuna.

La trobada d’ahir no es va clausurar amb una declaració conjunta, perquè es volia evitar la sensació que una minoria d’integrants de la UE prescriu a la resta el camí a seguir, però les seues declaracions van coincidir en aquesta necessitat d’acceptar diferents ritmes.

Espanya està disposada a “anar més enllà” en la integració europea “amb tots aquells que vulguin seguir en la integració”, va dir Rajoy, mentre que Gentiloni va defensar que la UE pugui donar resposta a aquestes diverses ambicions “mantenint alhora un projecte comú”.

tracking