SEGRE

PANORAMA

L’oposició, inclosa la CUP, preveu forçar la compareixença de Mas per donar explicacions

Ciutadans i PP acusen PDeCAT d’utilitzar el procés per tapar l’escàndol i el PSC recorda que Maragall ja va denunciar el 3% || Puigdemont replica que el seu Govern no té cap cas de corrupció

Arrimadas es dirigeix a Puigdemont al Parlament.

Arrimadas es dirigeix a Puigdemont al Parlament.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici del cas Palau es va convertir ahir en protagonista al Parlament. Els partits de l’oposició al Parlament C’s, PSC, PP i CUP, van apostar ahir dimecres per la compareixença de l’expresident de la Generalitat Artur Mas perquè expliqui en la Comissió d’Assumptes Institucionals el presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). La CUP i C’s van registrar formalment la proposta, mentre que fonts del PSC i el PP van explicar que veuen amb bons ulls la iniciativa, en el cas de la quals només falten els vots de Sí que es Pot per confirmar aquesta compareixença. Un portaveu de Sí que es Pot va explicar que el grup decidirà què fa després que l’exnúmero dos del Palau de la Música, Jordi Montull, declari avui dijous en el judici. L’oposició va reaccionar així després que l’expresident del Palau i saquejador confés de la institució Fèlix Millet declarés ahir en el judici que Ferrovial “feia donacions perquè els diners anessin a CDC a canvi d’obres públiques”.

Cal veure si el grup majoritari del Parlament, JxSí (PDeCAT i ERC), secunda o no la proposta de compareixença de Mas, una cosa que el portaveu d’ERC i diputat de JxSí, Sergi Sabrià, no va aclarir i va dir: “Tindrem temps per avaluar-ho.”

El partit de Junqueras declara el seu “rebuig i fàstic profund” cap a la corrupció

Els partits van demanar més compareixences, encara que no està tan clar si prosperaran: C’s va demanar que l’actual president, Carles Puigdemont, expliqui en el ple les mesures anticorrupció que ha impulsat el seu Govern. Aquest va dir que el seu Executiu no té cap cas de corrupció i va reiterar el seu compromís d’augmentar els mecanismes de control i transparència.

La CUP va demanar que l’exconseller i diputat de JxSí, Germà Gordó, comparegui pel cas 3%, i també la diputada del seu mateix grup Anna Figueras i el president del consell comarcal de la Selva, Robert Fauria, pel “gran conglomerat de tràfic d’influències i corrupció” que s’investiga pel cas Manga.

La líder de l’oposició i líder de C’s a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar que “CDC ha intentat tapar la corrupció amb el monotema i amb el canvi de nom” però “no ens enganyen”. A més, es va preguntar per què no van anar ahir a acompanyar els acusats al judici del Palau, com sí que ho van fer amb Mas i Francesc Homs, encausats per la consulta del 9-N. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va instar els dirigents de CDC a donar explicacions i a assumir “d’una vegada per sempre” les responsabilitats polítiques derivades del presumpte finançament il·legal del partit i d’un “cas de corrupció generalitzada”.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va recordar quan l’expresident de la Generaltiat Pasqual Maragall va advertir el llavors líder de l’oposició Artur Mas que tenien un problema amb el 3% –amb referència al cobrament de comissions per concessió d’obra pública– i va demanar a Mas que assumeixi ara “responsabilitats polítiques”.

El líder del PPC, Xavier García Albiol, va assegurar que “no existeix estelada prou gran per tapar tota la porqueria de CDC”, i va exigir explicacions urgents a Mas.

Per la seua part, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va manifestar “rebuig i un fàstic profund” per la declaració de l’expresident del Palau de la Música. Al preguntar-l’hi sobre demanar explicacions al PDeCAT, no va aclarir si n’han parlat ni si són partidaris que Artur Mas comparegui al Parlament després de la revelació de Millet.

tracking