SEGRE

POLÍTICA CORRUPCIÓ

Pols entre Rajoy i Rivera pel ‘finançament B’ del PP

C’s, PSOE i Podem s’uneixen per investigar-lo al Congrés

Mariano Rajoy ahir al ple del Congrés.

Mariano Rajoy ahir al ple del Congrés.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders del PP i Ciutadans, Mariano Rajoy i Albert Rivera, van llançar ahir el primer pols pel compliment del pacte d’investidura a compte de la comissió d’investigació sobre el presumpte finançament irregular del PP, que es va saldar amb la sol·licitud, per separat, de dos comissions al Congrés i una altra al Senat.

Tot va començar quan el president del Govern, en la sessió de control, va suggerir, responent a Rivera, que aquesta comissió d’investigació podria registrar-se al Senat (on tenen majoria absoluta), però no centrada només en el PP, com vol Ciutadans, sinó que afecti totes les forces polítiques.

Una idea que Rivera va qualificar de “broma de mal gust”, però que va acabar materialitzant-se, i ho va fer després que Ciutadans, PSOE i Podem, davant de les “traves” que creuen que el PP està posant a l’esmentada investigació, van sumar les seues forces registrant a la tarda una sol·licitud conjunta per crear una comissió al Congrés centrada en les “xarxes de donacions irregulars” rebudes pel Partit Popular a canvi d’adjudicacions de contractes. Rajoy va advertir Rivera que si es mira “massa” al passat, pot succeir el que li va ocórrer a l’esposa de Lot, que es va convertir en “estàtua de sal”. A Rajoy no li va agradar gens que Rivera, que fins i tot va fer el gest de dir barrut al president, l’acusés d’incomplir la seua paraula.

Rivera va dir que Ciutadans, en canvi, va complir el seu compromís de donar-li suport perquè fos investit president del Govern espanyol, malgrat que, segons va recordar, no li va ser fàcil fer-ho.

Davant de l’afany de Ciutadans a tirar endavant la fiscalització de la situació financera del PP amb el suport d’altres forces, el Partit Popular havia deixat clar que es reservava el dret de promoure una comissió al Senat per arribar al fons del finançament de totes les formacions.

Dit i fet, el portaveu popular, Rafael Hernando, va registrar la sol·licitud de dos comissions, una al Congrés i una altra a la Cambra Alta davant del “gest hostil” i l’“enorme deslleialtat” dels seus socis, va lamentar.

El jutge Velasco veu irregularitats en els plans estrella d’AguirreEl jutge que investiga la trama Púnica i la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil investiguen l’adjudicació de contractes de publicitat per l’1 per cent del total de l’obra a diverses conselleries i organismes dependents de la Comunitat de Madrid. Tot això en relació amb la peça separada que el jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco té oberta per investigar el suposat finançament il·legal del Partit Popular de Madrid i la seua relació amb la trama Púnica. En concret, afecta les conselleries de Sanitat, de Transports o l’empresa pública Nuevo Arpegio. Per la seua banda, Esperanza Aguirre va reiterar que no li consta finançament il·legal i que estava centrada a construir hospitals. Velasco va interrogar ahir mateix tres investigats d’aquesta causa, un exconseller i dos empresaris. Els tres es van acollir al seu dret de no declarar i van sortir sense mesures cautelars.

Mariano Rajoy ahir al ple del Congrés.

Mariano Rajoy ahir al ple del Congrés.

tracking