SEGRE

UE CIMERA

Els líders de la UE renoven Tusk al Consell malgrat el rebuig polonès

Varsòvia amenaça de bloquejar les conclusions de la cimera || Els Vint-i-set debatran avui sobre la proposta de Juncker d’una Europa a diverses velocitats

El reelegit president del Consell Europeu, Donald Tusk, ahir a Brussel·les.

El reelegit president del Consell Europeu, Donald Tusk, ahir a Brussel·les.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va aconseguir ahir el suport de tots els estats membres a excepció del seu país d’origen, Polònia, per renovar el seu mandat al capdavant de la institució per als propers dos anys i mig, fins al novembre del 2019. La primera ministra polonesa, la ultraconservadora Beata Szydlo, va votar-hi en contra, després de reiterar davant dels seus socis la pèrdua de confiança en el president del Consell i amenaça de bloquejar les conclusions de la cimera.

L’elecció del president del Consell Europeu es decideix per majoria qualificada, per la qual cosa l’oposició de Varsòvia no era suficient per bloquejar la decisió. Tampoc va aconseguir el suport de la resta de països de l’est per frenar la renovació del polonès.

Els líders europeus van iniciar així la cimera de dos dies que pretén abordar la situació als Balcans occidentals i passaran revista a l’economia europea i a la política migratòria. El primer ministre de Malta, Joseph Muscat, el país del qual exerceix la presidència rotatòria de la UE, informarà sobre el compliment de les obligacions en política migratòria i els líders adoptaran nous compromisos en aquest àmbit. L’agenda del Consell preveia abordar en la primera jornada qüestions econòmiques, com la recuperació després de la crisi i el compromís amb la unió bancària, però també l’aposta pel comerç exterior com a motor de creixement.

La situació migratòria també era part de les discussions, encara que no s’esperava un debat de pes, ja que es reprendrà en la cimera del juny i perquè els estats membres continuen dividits de cara al futur de la política d’asil.

En la jornada d’avui divendres, la cimera reprendrà la sessió a Vint-i-set, sense la presència del Regne Unit, amb l’objectiu de continuar la reflexió sobre el futur del projecte europeu. A més, serà la primera ocasió en què es veuen els caps d’Estat i de Govern dels 27 després de la publicació del Llibre Blanc del cap de l’Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, que dibuixa fins a cinc escenaris per al futur de la UE, des de la tornada enrere cap a una unió basada únicament en el mercat interior, fins a una Europa a “diverses velocitats”.

tracking