SEGRE

CIMERA UNIÓ EUROPEA

Els països de l’Est rebutgen una Unió Europea a diverses velocitats

Merkel assegura que aquesta via, defensada pels grans estats, ja està recollida als tractats || Mariano Rajoy demana un missatge d’il·lusió i avançar en la integració

Rajoy assegut mentre Merkel i Hollande xarren abans de l’inici de la cimera.

Rajoy assegut mentre Merkel i Hollande xarren abans de l’inici de la cimera.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Polònia i altres països d’Europa de l’Est van expressar ahir la por de quedar “exclosos” del projecte comunitari si la Unió Europea (UE) decideix avançar “a diverses velocitats”, una de les opcions que els estats membres estudien en els seus debats sobre el futur a Vint-i-set després del Brexit. L’assumpte es va tractar ahir en una reunió informal dels líders de la UE, sense el Regne Unit, on es va parlar de les idees que es volen incloure a la declaració, que aprovaran a Roma el pròxim 25 de març durant una cimera pel seixantè aniversari de la UE.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va insistir que l’opció de les diverses velocitats, que permetria cooperar més estretament als països que volguessin fer-ho, no suposaria un nou “teló d’acer” entre l’Est i l’Oest d’Europa. Per la seua banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va incidir que el concepte de l’Europa a diverses velocitats “ja es té en compte als tractats” i va recordar que existeixen sistemes, com l’espai sense fronteres

A Polònia veuen la UE a diverses velocitats com la porta a construir “clubs elitistes”

Schengen

o la moneda única, que no comparteixen tots els estats membres. Malgrat tot, als països de l’Est, començant per Polònia i Hongria, els preocupa quedar relegats en la presa de decisions i quedar situats en un segon pla. La primera ministra de Polònia, Beata Szydlo, va assegurar que una Unió Europea de diverses velocitats obriria la porta a construir “clubs d’elits” i al seu lloc va demanar que la Declaració de Roma incideixi en la unitat.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va reclamar que els Vint-i-set líders europeus llancin a la cimera del 25 de març “un missatge d’il·lusió, de confiança i d’unitat” en el projecte europeu i va assegurar que “ara toca fer un pas cap endavant” i avançar en la integració europea. Va tornar a insistir en la necessitat de promoure “més integració”. “Hem de completar la Unió Bancària i avançar en les reformes estructurals perquè les nostres economies funcionin de manera més semblant i estiguin més ben preparades per respondre a xocs econòmics, i tot plegat haurà de permetre, en el futur, avançar cap a la Unió Fiscal.” Va demanar cooperació en la qüestió migratòria, i va proposar avançar en temes de cooperació en seguretat i defensa.

tracking