SEGRE

POLÍTICA PARTITS

Díaz presentarà la seua candidatura el dia 26 i eclipsa la campanya de Sánchez i López

L’exsecretari general del PSOE reclama “lleialtat” per al qui surti elegit a les primàries || L’exlehendakari avisa els contrincants que “no hi ha pitjor derrota que guanyar sobre un partit trencat”

Pedro Sánchez va sentir ahir la calor de més de 900 seguidors a Cadis.

Pedro Sánchez va sentir ahir la calor de més de 900 seguidors a Cadis.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, ja té data per llançar la seua candidatura a les primàries al PSOE, serà el dia 26 en un acte a Madrid. Així ho van explicar ahir fonts socialistes, un anunci que va eclipsar els actes de campanya dels que seran els seus dos contrincants: Pedro Sánchez, que va protagonitzar un míting a Cadis, i Patxi López, que va presentar el seu document polític a Getafe.

Susana Díaz anunciarà que es presentarà a les primàries l’endemà que el PSOE debati la seua ponència política a Madrid, i dos anys i un dia després de la seua victòria electoral a les andaluses, malgrat que sense majoria absoluta, fet que la va forçar a pactar amb Ciutadans. Díaz ha preferit fer un pas al capdavant una vegada que el partit tingui ja el projecte polític que portarà al 39è congrés del juny, perquè, com sempre ha defensat, creu que primer són les polítiques i després les persones.

Díaz llançarà la seua candidatura dos anys i un dia després del seu triomf a les eleccions andaluses

La ponència marc en el seu conjunt –projecte polític, econòmic i estatutari– s’aprovarà en un comitè federal que celebrarà el partit a començaments d’abril –l’1 o el 8 d’aquell mes– i en el qual també es posarà data a les primàries.

El congrés del PSOE serà els dies 18 i 19 de juny, però falta tancar el dia en el qual estaran cridats a les urnes els militants per elegir el seu pròxim secretari general.

En aquest comitè federal de principis d’abril arrancarà formalment el procés i es fixarà el calendari que –després de la recollida d’avals, la proclamació dels candidats i la campanya prèvia– desembocarà en la votació, en la qual podran participar els militants del PSOE i el PSC i els membres de les seues joventuts. D’altra banda, l’exsecretari general del PSOE Pedro

Sánchez

va demanar ahir aprofitar les primàries per escollir el nou líder del PSOE perquè el partit doni “una lliçó de respecte i companyonia” i, després d’assenyalar que cap socialista serà mai el seu “adversari”, va reivindicar “lleialtat” per al que surti elegit. La militància va desbordar l’aforament del Palau de Congressos de Cadis, amb capacitat per acollir 900 persones. L’exlehendakari Patxi López, per la seua banda, va llançar un missatge per la unitat de tots per al 39 congrés i va enviar un avís als seus contrincants en aquesta carrera: “No hi ha pitjor derrota per a un socialista que guanyar sobre un partit trencat. Jo no vull guanyar si el que perd és el PSOE.” Ho va dir a Getafe davant d’aproximadament 700 persones.

Davant aquesta opinió, el coordinador andalús d’Izquierda Unida, Antonio Maíllo, va afirmar que la seua formació “impugnarà” la possibilitat que compatibilitzi els càrrecs de presidenta de la Junta i de secretària general del PSOE, que, segons la seua opinió, convertirà Andalusia en un “plat de segona”.

Per al vicesecretari general d’Autonomies i Ajuntaments del Partit Popular, Javier Arenas, la decisió de la presidenta aporta “incertesa” a la política andalusa i atansa Juanma Moreno, el líder popular a la comunitat, a la Presidència de la Junta. Per la seua banda, Díaz obtenia suports de “barons” socialistes.

Ciutadans avisa que pot demanar renegociar el pacte andalúsEl president de Ciutadans Andalusia (C’s), Juan Marín, considera viable que Susana Díaz compatibilitzi el càrrec de presidenta de la Junta amb el lideratge socialista, però avisa que aleshores el seu partit i el PSOE hauran de “renegociar” l’acord d’investidura que mantenen.

tracking