SEGRE

El TSJC condemna Mas a dos anys d'inhabilitació per la consulta del 9N

Urna 9N

Urna 9NGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a dos anys d'inhabilitació l'expresident de la Generalitat Artur Mas per un delicte de desobediència, en mantenir la consulta independentista del 9N, després de la seva suspensió pel Tribunal Constitucional (TC).

En la seva sentència, el fallo de la qual s'ha llegit aquest dilluns a la sala del TSJC, l'alt tribunal català condemna també l'exvicepresidenta Joana Ortega a un any i nou mesos d'inhabilitació per a càrrec públic i a un any i mig d'inhabilitació a l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau.

En una decisió unànime, el tribunal ha acordat absoldre Artur Mas del delicte de prevaricació en la consulta independentista del 9N, pel qual la Fiscalia li demanava vuit anys d'inhabilitació.

A més de les penes d'inhabilitació, la sala ha imposat a l'expresident de la Generalitat una multa de 36.500 euros i unes altres dues de 30.000 i 24.000 euros, respectivament, a les exconselleres Ortega i Rigau, que com Mas han quedat absoltes del delicte de prevaricació.

La sala ha condemnat també als tres processats a pagar la meitat de les costes judicials derivades de la causa oberta arran de la consulta independentista, incloses les de l'acusació popular, que exercien els sindicats policials Sindicato Professional de Policia i la Unió Federal de Policia, Manos Limpuas i l'associació Arca Ibérica.

Malgrat estar convocats, cap dels tres acusats ha acudit a la sala del TSJC on a les 13,00 hores d'avui el president de l'alt tribunal català, Jesús María Barrientos, ha procedit a la lectura del fallo de la sentència, que no és ferma i pot ser recorreguda davant del Tribunal Suprem.

La condemna a Mas, per a qui la Fiscalia demanava deu anys d'inhabilitació, pot dificultar la seva eventual tornada com a candidat a la presidència de la Generalitat, en un moment en què el PDeCAT està mancat de lideratges clars per la renúncia de Carles Puigdemont a repetir, i cal veure també si accelera o no el pols a l'Estat per celebrar un referèndum d'independència.

En els propers dies, s'espera que el Tribunal Suprem notifiqui la seva sentència sobre el judici per desobediència i prevaricació que fa dues setmanes va celebrar contra l'exconseller de Presidència Francesc Homs, per a qui la Fiscalia demana també deu anys d'inhabilitació pel seu paper en mantenir la consulta independentista del 9N després de la suspensió

tracking