SEGRE

POLÍTICA CATALANA

El Constitucional assumeix que no és la solució al procés sobiranista

El president fa una crida al diàleg i assegura que el dret a decidir es pot exercir dins de la Constitució || Unes declaracions que han indignat el Govern central

Pérez Cobos, a l’arribar a l’acte de presa de possessió dels quatre nous magistrats del TC.

Pérez Cobos, a l’arribar a l’acte de presa de possessió dels quatre nous magistrats del TC.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez Cobos, va fer ahir un discurs de comiat amb carregat missatge polític al dir, per exemple, que l’Alt Tribunal no és la solució al procés sobiranista. Va apressar al diàleg i va afirmar que el dret a decidir és una aspiració política susceptible de ser defensada dins de la Constitució, encara que sempre “mitjançant un procés ajustat a la legalitat”. Va citar qui va ser president del primer TC, Manuel García Pelayo, al dir que hi ha problemes polítics que només poden resoldre’s per la via política. El seu discurs no va agradar gens al Govern central i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, li va replicar que “indubtablement” el TC “és un element” per resoldre el conflicte entre l’Estat i la Generalitat. També va dir que “hem de treballar tots des del diàleg en el marc de la Constitució per evitar aquests conflictes i dins del respecte a drets dels ciutadans i a la legalitat democràtica que ens donem entre tots”.

Tot això passava després que al Congrés el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, recalqués al portaveu d’ERC, Joan Tardà, que el seu Executiu no “amenaça ningú” sinó que defensa el compliment de la llei perquè “sense llei no hi ha democràcia”. A més, va destacar que “ningú” fa cas a Europa als independentistes catalans. Tardà li va replicar que perquè existeixi democràcia les lleis han de ser democràtiques i legítimes i va agregar que no hi ha democràcia “si no es deixa votar” els catalans, que volen “decidir el futur” de Catalunya, “una nació des de fa mil anys”.

El Parlament constitueix avui la ponència de reforma del reglament per accelerar les lleis de desconnexió

El Parlament de Catalunya constituirà avui la ponència de reforma del reglament per accelerar les lleis de

desconnexió

, mentre que els socialistes han presentat una proposició a la Mesa del Parlament reclamant que només es tramitin les esmenes als Pressupostos que suprimeixin qualsevol partida per al referèndum, en línia amb el Consell de Garanties.

“Com que sempre hem estat a favor del referèndum, el farem”, va dir a RAC1, després d’apuntar que ho tenen tot encarrilat i que la pregunta hauria de ser què farà l’Estat espanyol per impedir-ho. “Farem el referèndum i el guanyarem, i després negociarem la divisió dels actius i passius amb l’Estat”, va dir el també conseller d’Economia, convençut que Espanya voldrà negociar l’endemà de tot això per no sortir perjudicada de la separació.

barcelona

L’Assemblea Nacional de Catalunya defensa proclamar la independència si l’Estat impedís el referèndum o s’intervinguessin les institucions catalanes, tant abans com després d’aprovar-se la llei catalana de Transitorietat Jurídica. Ho diu el full de ruta que el secretariat nacional ha aprovat per unanimitat i que ha penjat al seu web. Els socis podran estudiar-la i presentar esmenes de cara a l’assemblea general el 29 d’abril a Sabadell. El text afirma que “davant de la impossibilitat física de fer el referèndum o la seua supressió, la inhabilitació o la intervenció de les institucions de govern catalanes, l’ANC organitzarà les mobilitzacions necessàries” perquè el Parlament aprovi la Llei de Transitorietat Jurídica i proclami la independència. Afegeix que una inhabilitació del president i d’electes del Govern o del Parlament o una suspensió o intervenció de l’autonomia haurien de comportar que l’Assemblea d’Electes de Catalunya (Aecat) assumís “la màxima representació legítima, sobirana i institucional de Catalunya per completar el procés d’independència”. Hauria de tenir la capacitat de proclamar la independència; de redactar, aprovar i sancionar normes jurídiques de la nova legalitat, i de convocar immediatament eleccions constituents.

El text també preveu que l’aprovació de la Llei de Transitorietat provoqués que el Govern central volgués impedir el referèndum amb mesures “coercitives”: l’ANC només consideraria vigent la legislació de la llei de desconnexió; donaria suport a les institucions catalanes; activaria l’Aecat si és necessari, i reclamaria el suport de la comunitat internacional.

El document de l’Assemblea recull que la pregunta del referèndum ha de ser clara i de resposta binària –sí o no– i proposa: “Voleu que Catalunya es converteixi en un Estat independent?”

Tot el Govern firmarà el decret de convocatòria a les urnesEl vicepresident, Oriol Junqueras, va avançar ahir que tot el Govern de Catalunya firmarà la convocatòria del referèndum. Va insistir en el seu compromís pel referèndum, descartant eleccions a curt termini, i preveu que la independència arribi al Tribunal de la Haia.

tracking