SEGRE

REGNE UNIT UNIÓ EUROPEA

Isabel II firma la llei que autoritza May a iniciar el procés del Brexit

Segons la premsa, la ‘premier’ podria activar la sortida la setmana vinent || Londres insisteix que “ara no és el moment” per a un segon referèndum a Escòcia

La reina Isabel II ha donat el vistiplau a la llei que autoritza el Regne Unit a sortir de la UE.

La reina Isabel II ha donat el vistiplau a la llei que autoritza el Regne Unit a sortir de la UE.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reina Isabel II va firmar ahir la llei que autoritza la primera ministra britànica, Theresa May, perquè iniciï el procés de negociació amb la Unió Europea (UE) per a la sortida del país del bloc comunitari.

L’anunci de la firma de la norma, realitzat ahir pel president del Parlament, John Bercow, confirma que May pot començar el procés de negociació en qualsevol moment. La premier britànica va assegurar dimarts al Parlament que activarà l’article 50 del Tractat de Lisboa aquest mes.

Segons els mitjans britànics, May vol esperar que acabin les celebracions del seixantè aniversari del Tractat de Roma de la setmana que ve per activar el Brexit.

“Tornaré a aquesta Cambra abans que acabi el mes per notificar que he activat formalment l’article 50 i he començat el procés amb què el Regne Unit deixarà la Unió Europea”, va assegurar May, en aquest sentit, hores després que el Parlament donés la llum verda definitiva a la coneguda com a llei del Brexit.

El Brexit suposarà, segons ella, “un moment decisiu” que establirà les bases d’una “nova relació” entre Londres i Brussel·les. A més, el Regne Unit haurà de buscar “un nou paper en el món”, si bé May afirma que ho farà de nou amb el “control” de les seues fronteres i les seues lleis. La primera ministra té clar que el Brexit afectarà “tot el Regne Unit”, amb una clara referència a Escòcia.

En aquest sentit, va tornar a advertir el Govern escocès que “ara no és el moment” per celebrar un segon referèndum d’independència, argumentant que seria injust que els ciutadans votessin sense saber quina serà la conclusió de les converses sobre el Brexit.

La frontera irlandesa és l’altre gran front territorial que s’ha obert per a May, atès que el divorci entre el Regne Unit i la UE amenaça d’augmentar els controls entre Irlanda del Nord i Irlanda.

Tant escocesos com nord-irlandesos s’agafen a l’argument que als seus respectius territoris una majoria dels ciutadans va dir no al Brexit i que, per tant, volen quedar-se dins del paraigua de la UE.

tracking