SEGRE

ELECCIONS PAÏSOS BAIXOS

La derrota ultra a Holanda dóna un respir a la qüestionada UE

Els presidents europeus i els líders de la Unió feliciten el primer ministre dels Països Baixos || L’Estat es prepara per formar govern mitjançant pactes

El primer ministre d’Holanda, Mark Rutte.

El primer ministre d’Holanda, Mark Rutte.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea respira alleujada després dels resultats de les eleccions generals a Holanda, considerades com el primer assalt a la lluita contra el populisme xenòfob a Europa. Segons els resultats oficials, el partit liberal VVD del primer ministre holandès, Mark Rute, es va mantenir en primera posició, malgrat haver obtingut 33 escons, vuit menys dels que tenia fins ara, mentre que el Partit Per la Llibertat (PVV) de l’ultradretà Geert Wilders, que havia promès que trauria Holanda de la UE si governava, va quedar lluny amb 20 escons, malgrat que les expectatives de vot eren molt més grans.

Les felicitacions i mostres d’alegria per part dels principals dirigents de la Unió Europea no es van fer esperar. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va ser el primer a felicitar Rutte, per un triomf “contra els extremistes” i a favor d’Europa, i el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, es va dirigir directament a Rutte a Twitter per felicitar-lo per la victòria.

També va utilitzar aquesta xarxa social el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per fer arribar al primer ministre holandès les seues felicitacions pels resultats. El president francès, el socialista François Hollande, seguint la línia de Juncker, va felicitar “calorosament” per la seua “clara victòria contra l’extremisme”.

Per al ministre d’Afers Exteriors alemany, el socialdemòcrata Sigmar Gabriel, el fet que Geert Wilders hagi perdut és “un bon senyal per a Europa” i una mostra que Holanda “pertany als països que formen el nucli d’Europa”.

Des d’Itàlia i també a través de Twitter, el president del Govern, Paolo Gentiloni, va celebrar la derrota dels antieuropeus i va demanar que s’aprofiti per a un compromís comú per rellançar la Unió Europea.

El mateix Rutte va instar els neerlandesos a celebrar que els Països Baixos “han dit no a un tipus equivocat de populisme”. Per la seua part, els líders dels 13 partits polítics que van aconseguir representació parlamentària en les eleccions es van reunir ahir per iniciar les negociacions a fi de formar govern, una tasca que es preveu complicada per la fragmentació en la seu legislativa.

tracking