SEGRE

EUSKADI TERRORISME

Rajoy minimitza l’anunci d’ETA i assegura que “aplicarà la llei” per dissoldre la banda

El Govern francès afirma que no negociarà amb els terroristes l’entrega de les armes || El lehendakari Iñigo Urkullu va demanar dimarts a Madrid al president espanyol que no s’entorpeixi el desarmament

Mariano Rajoy, durant la seua intervenció a la clausura del congrés del PP basc celebrat a Vitòria.

Mariano Rajoy, durant la seua intervenció a la clausura del congrés del PP basc celebrat a Vitòria.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Mariano Rajoy, va traslladar ahir a la banda terrorista ETA que el seu Executiu “aplicarà la llei” i que aquesta és la seua “posició última”, perquè és “justa i democràtica” i la “més eficaç” per a la seua dissolució. A més, després de mostrar-se convençut que França també ho farà, va advertir a la banda armada que “no hi haurà res a canvi de res”.

Ahir mateix, el ministre francès de l’Interior, Bruno Le Roux, va assegurar que no negociarà amb la banda terrorista l’entrega d’armes i va assenyalar que “només l’autoritat judicial està habilitada” per aconseguir l’arsenal.

França va assegurar que no negociarà amb la banda terrorista per a l’entrega de les armes

“Participar en el desarmament d’ETA no és absoldre”, diu un dels “artesans de la pau”

Rajoy va fer aquestes manifestacions a Vitòria, on va assistir al XV Congrés del PP del País Basc, i es va referir a l’anunci que ETA es desarmarà el pròxim 8 d’abril. En el discurs, va fer menció a l’“enèsim” anunci d’ETA, encara que va avançar que no en diria “gaire” perquè “no val la pena”.

Segons va afirmar, “li sembla bé” el desarmament d’ETA. “Que ho faci i que ho faci ja i, de passada, que es dissolgui i que posi fi a això d’una vegada. Ja saben el que volem: que acabi això, que acabi ja”, va afegir.

D’altra banda, el lehendakari Iñigo Urkullu es va entrevistar dimarts passat a Madrid amb el president del Govern, al qual ja hauria avançat la intenció d’ETA d’anunciar el desarmament i va demanar que no s’“entorpeixi”.

La cita va ser revelada ahir pels diaris del grup Vocento El Correo i El Diario Vasco, i per El País. Segons aquests diaris, la conversa va durar una hora i mitja i només va tractar del desarmament d’ETA.

En aquesta, segons aquests diaris, Urkullu va explicar-ne a Rajoy els detalls i li va demanar que facilités el procés de desarmament, i el president li va comentar que traslladaria la informació al Govern de París. Tanmateix, el Govern basc no va confirmar ahir la cita.

barcelona

Laia Lluch, la filla de l’exministre socialista Ernest Lluch, assassinat per la banda terrorista ETA el 21 de novembre del 2000 a l’aparcament de casa seua a Barcelona, va demanar ahir “mirar endavant” després del possible anunci de desarmament de l’organització terrorista i es va alegrar de “saber que no hi haurà més morts”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, la filla de l’exministre de Sanitat, catedràtic de la UB i rector de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, va dir que ella no demana “res a canvi” del desarmament dels terroristes: “Només vull saber que no hi haurà més morts.”

“Ara acabem d’arreglar els serrells que queden i passem a altres coses. Hem de mirar endavant”, va indicar.

El Sindicat Unificat de la Policia (SUP) va celebrar l’anunci del desarmament d’ETA realitzat per organitzacions afins a l’esquerra abertzale i va demanar que es “destinin tots els esforços” dels cossos de seguretat a esclarir les causes pendents en els tribunals.

El president d’honor de l’organització Ligue des Droits de l’Homme i un dels coneguts com a “artesans de la pau”, Miguel Tubiana, va afirmar que participar en el desarmament d’ETA no suposa “absoldre”, ni tampoc “negociar” amb la banda terrorista, sinó “donar seguretat al procés”.

Mariano Rajoy, durant la seua intervenció a la clausura del congrés del PP basc celebrat a Vitòria.

Mariano Rajoy, durant la seua intervenció a la clausura del congrés del PP basc celebrat a Vitòria.

tracking