SEGRE

GOVERN LLEIS

Segon revés al Govern central al Congrés, ara amb la ‘llei Mordassa’

Ciutadans, PSOE i Podem voten a favor de propostes socialistes i de PNB per modificar aspectes clau || L’Executiu estatal acusa l’oposició de demagògia

Foto d’arxiu de protestes contra la ‘llei Mordassa’.

Foto d’arxiu de protestes contra la ‘llei Mordassa’.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segon revés al Govern de Mariano Rajoy al Congrés en quatre dies. Primer va ser divendres al tombar la reforma de l’estiba i ahir al tirar endavant, amb els vots de Ciutadans, PSOE i Podem, entre altres, sengles propostes de socialistes i PNB per modificar aspectes clau de la polèmica llei Mordassa, que va aprovar Rajoy quan tenia majoria absoluta el 2015. No hi haurà derogació però es fa el primer pas per a reformes clau amb l’aportació dels grups de la Cambra Baixa.

En la seua proposta, el PSOE pretén derogar les sancions a les persones que es manifesten davant del Congrés i el Senat i per utilitzar imatges de membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. A més, busquen eliminar la possibilitat que als periodistes se’ls requisi aquest material gràfic; impossibilitar els escorcolls personals en llocs públics i que no es consideri infracció greu, amb fins a 30.000 euros de multa, la falta de respecte a una autoritat pública o a un membre de les forces de seguretat.

Els canvis en la llei derivaran de les aportacions de tots els grups parlamentaris

Per la seua part, el PNB proposa canvis en 44 preceptes amb l’objectiu que aquesta sigui “més respectuosa amb els drets fonamentals i les llibertats públiques”. Entre aquestes, aposten per establir un “procediment legal i efectiu” de devolucions en frontera, respectant la normativa internacional de drets humans i de protecció internacional.

Des del Govern el portaveu d’Interior del PP, José Alberto Martín-Toledano, va afirmar que s’està rebutjant la normativa amb “falses premisses”, “afirmacions demagògiques” i utilitzant arguments de “desgast polític”.

La modificació de la llei Mordassa suposa un nou revés per al Govern en minoria de Mariano Rajoy, la primera derrota del qual va ser la negativa del Congrés dels Diputats per aprovar la reforma de l’estiba, quan encara falta per arribar la negociació dels pressupostos, que no tenen assegurada de moment l’aprovació.

El Consell de Ministres donarà llum verda el 31 als Pressupostos? El ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va confirmar ahir que el Govern donarà llum verda als pressupostos generals de l’Estat del 2017 en el Consell de Ministres del proper 31 de març. Després d’això, serà remès al Congrés dels Diputats per presentar-lo “en els primers dies d’abril”, previsiblement en la primera setmana d’aquell mes. Montoro es va mostrar “optimista amb el beneplàcit de les forces polítiques” respecte a l’aprovació dels Pressupostos i va apel·lar “a la negociació”. Va defensar que “és fonamental que Espanya tingui Pressupostos”, per “consolidar la recuperació econòmica i la creació d’ocupació”, així com per finançar “correctament” les comunitats autònomes. Aquests nous pressupostos substituirien els del 2016, prorrogats fins ara.

tracking