SEGRE

RENOVACIÓ CÀRRECS

El conservador González Rivas, president del Constitucional

La catalana Encarnación Roca serà la vicepresidenta del Tribunal

Juan José González Rivas.

Juan José González Rivas.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat Juan José González Rivas va ser elegit ahir president del Tribunal Constitucional pel ple dels seus magistrats, que van designar també Encarnación Roca com a nova vicepresidenta de la institució. Tots dos van ser elegits en primera votació amb vuit vots a favor i quatre abstencions gràcies al suport del sector conservador, majoritari en el tribunal.

González Rivas, que procedeix del Tribunal Suprem i és especialista en Contenciós Administratiu, està considerat d’orientació conservadora, mentre que Encarnación Roca, que és catedràtica i magistrada del Suprem, està considerada més progressista. El Constitucional va culminar així el seu procés de renovació, emprès pel Senat, que va suposar la sortida del Tribunal de l’anterior president, Francisco Pérez de los Cobos, i de la vicepresidenta, Adela Asúa, després de complir els seus mandats. Va ser fruit d’un pacte entre el Partit Popular i el PSOE, criticat per la resta de forces polítiques.

L’acord sembla que va perjudicar les opcions d’Andrés Ollero, exdiputat del PP i favorit al començament del procés, per presidir el Constitucional. La filtració d’aquest acord va despertar malestar entre els membres del Tribunal, ja que l’elecció del president i del vicepresident els competeix a ells, però finalment la majoria conservadora es va decantar pel tàndem González Rivas-Roca i el sector progressista va optar per l’abstenció.

Entre els reptes a què s’enfrontaran els dos en aquesta nova etapa destaquen el procés sobiranista català i el recurs a la llei de l’avortament que el PP va presentar el 2010. En el seu moment, Rivas es va mostrar contrari al matrimoni homosexual.

tracking