SEGRE

SOBIRANIA CONSULTA

La Fiscalia investiga si el Govern prepara ja el referèndum per a la independència

Sorgeix arran d’una publicitat governamental que crida els catalans residents a l’estranger a registrar-se || El Govern estatal recorrerà els pressupostos catalans davant del Tribunal Constitucional

Carme Forcadell, Jordi Turull, Roger Torrent i la lleidatana Mireia Boya.

Carme Forcadell, Jordi Turull, Roger Torrent i la lleidatana Mireia Boya.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia Superior de Catalunya ha obert diligències d’investigació per desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics en relació amb els “preparatius” del Govern per a l’organització d’un referèndum sobre la independència.

En un comunicat, la Fiscalia va anunciar ahir l’obertura de diligències d’investigació arran de les informacions aparegudes en diversos mitjans de comunicació en relació amb els preparatius per a l’organització d’aquest referèndum, “en frontal infracció de les decisions adoptades pel Tribunal Constitucional”. Es tracta, per exemple, de la publicitat institucional inserida dijous en diferents mitjans de comunicació, en la qual hi havia un anunci sobre el registre de catalans i catalanes residents a l’exterior, i que segons alguns partits, com el PSC, incitava a participar en el referèndum. L’anunci forma part d’una campanya institucional en mitjans de comunicació llançada per la Generalitat que té com a intenció promoure la inscripció al registre de catalans residents a l’exterior, amb el lema: “Tens familiars o amics que viuen fora de Catalunya? Ja s’han inscrit al registre de residents a l’exterior?”, al costat d’una fotografia en la qual apareix el mapa de Catalunya i la pregunta “Sí o no?”. El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va anunciar que el seu grup va registrar a la Cambra una petició de compareixença de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, perquè expliqui si estan “intentat camuflar les possibles despeses d’un nou 9-N”. D’altra banda, la polèmica sobre l’aprovació dels pressupostos catalans continua ja que el portaveu del Govern estatal, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir ahir la Generalitat que els seus pressupostos per a aquest any han d’ajustar-se a la legalitat i va amenaçar que si el text definitiu no ho fa, ho recorreran davant del Tribunal Constitucional. El ministre va recordar que el Consell de Garanties Estatutàries va alertar fa diversos dies que algunes previsions del pressupost podrien ser il·legals a més de l’informe dels lletrats dient que determinades esmenes també ho eren. Amb tot plegat, Méndez de Vigo es referia a l’aprovació de dos esmenes en una disposició addicional del pressupost sobre el referèndum, una de la CUP i una altra de Catalunya Sí que es Pot, en sentit contrari: la primera parlant d’una consulta unilateral i la segona, pactada.

PEDeCAT comença la campanya pel ‘sí’ amb un homenatge als condemnats pel 9-N

Jordi Turull assegura que hi ha una guerra bruta de l’Estat a l’estranger contra la independència

Des del PEDeCAT inicien avui la campanya pel al referèndum amb un acte encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i que vol ser un homenatge als condemnats per la consulta del 9-N: l’expresident Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs.

barcelona

L’exministre d’Exteriors José Manuel García-Margallo va negar ahir haver donat “ni diners ni res” a canvi de pronunciaments d’altres països contra el procés sobiranista. Va afirmar que l’únic que va fer el Govern central va ser demanar a l’estranger “que es tinguin en compte els interessos” d’Espanya, entre els qual hi ha la unitat territorial.

“No hi ha hagut cap mena d’intercanvi de res tangible, ni diners ni res”, va assegurar després d’unes polèmiques declaracions en les quals va dir que Espanya devia favors a altres països per haver-se pronunciat contra l’independentisme català.

Va matisar que “el favor era demanar comprensió per a la posició d’Espanya. No hi ha més secret en aquest tema”, i va descartar haver començat a fer aquest tipus de gestions des del primer moment en què va prendre possessió del càrrec, en la legislatura anterior.

Així mateix, va assegurar que no té cap problema a comparèixer al Congrés per donar explicacions si l’hi demanen, com va reclamar dijous el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Per la seua banda, el líder de JxSí al Parlament, Jordi Turull, va assegurar ahir que les declaracions de Margallo demostren que l’Estat està “desesperat perquè ha perdut el relat a nivell internacional” davant el procés sobiranista. Va sentenciar que el Govern central “ho està fent rematadament malament i està utilitzant les pitjors arts” contra el procés sobiranista, i va apuntar que hi ha una guerra bruta de l’Estat a l’estranger per frenar l’independentisme.

tracking