SEGRE

POLÍTICA

Trump vol nou pla de salut quan "exploti" la reforma d’Obama

Un dia després que el projecte de llei republicà hagués de ser retirat per falta de suport

Trump vol nou pla de salut quan

Trump vol nou pla de salut quan "exploti" la reforma d’Obama

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, va advocar per impulsar un nou pla de salut una vegada "exploti" la reforma sanitària de l’expresident Barack Obama, un dia després que el projecte de llei republicà hagués de ser retirat per falta de suport.

"ObamaCare explotarà i tots ens unirem i muntarem un gran pla de salut per a LA GENT. No es preocupin!", va afirmar Trump en un missatge divulgat en el seu compte personal de la xarxa social Twitter, en al·lusió al nom popular de la llei que Obama va promulgar el 2010.

El tuit va ser un reflex dels comentaris que va fer divendres, després de retirar-se el pla republicà per no comptar amb el suport suficient del seu propi partit per ser aprovat a la Cambra de Representants dels EUA, on s’anava a sotmetre a votació.

"Potser la millor cosa que podria ocórrer és exactament el que ha ocorregut avui, perquè acabarem tenint una gran llei de salut una vegada que el desastre d’Obamacare exploti", va dir Trump ahir als periodistes al Despatx Oval.

El mandatari va pronosticar que aquesta "explosió" -un augment desorbitat en els preus de les primes de les assegurances mèdiques sota aquesta llei- ocorrerà aquest any i va confiar que l’oposició demòcrata accedeixi llavors a treballar amb ell per canviar el sistema de salut.

"Hem estat molt, molt a prop. Ha estat (una derrota per) un marge molt petit. Però no hem tingut cap suport demòcrata", va lamentar Trump i va calcular que amb "10 o 15" vots republicans més, el projecte de llei hauria tirat endavant a la Cambra Baixa.

El primer vot sobre la mesura estava previst per a aquest dijous, però els republicans es van veure obligats a posposar-lo per mancar de prou suports, encara que Trump els va donar un ultimàtum i els va exigir que sotmetessin la proposta ahir a una votació o, altrament, deixaria vigent el sistema actual de salut.

Finalment, just abans d’arribar l’hora del vot, Trump i el president de la Cambra Baixa, el republicà Paul Ryan, van decidir retirar el projecte de llei per evitar que fracassés en el ple de la Cambra.

"Obamacare", una llei dissenyada per augmentar la qualitat de les assegurances sanitàries i fer-los assequibles a ciutadans amb baixos ingressos, ha donat cobertura mèdica a més de 20 milions de persones que mancaven d’aquesta protecció.

La proposta republicana desmantellava les disposicions bàsiques d’"Obamacare", incloent els seus subsidis per ajudar l’adquisició d’assegurances mèdiques i l’expansió del Medicaid, programa per a l’accés sanitari a persones amb baixos recursos.

Així mateix, el projecte conservador acabava amb els mandats d’adquisició de cobertures, que obligaven els individus que no comptaven amb cap tipus d’assegurança a comprar-ne un si no volien ser multats.

tracking