SEGRE

Les famílies de sis víctimes del Germanwings presenten demandes dos anys després

Restes de l'avió de la ruta Barcelona-Düsseldorf de Germanwings que es va estavellar el març del 2015 als Alps francesos.

Les famílies de sis víctimes del Germanwings presenten demandes dos anys desprésEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els familiars de sis de les 150 víctimes del vol de Germanwings que es va estavellar als Alps francesos fa dos anys han interposat una demanda davant del Jutjat Mercantil número 10 de Barcelona en la que sol·liciten que es declari la responsabilitat de Germanwings, de Lufthansa i de 10 companyies d’assegurances.

En l’accident van morir diversos catalans, entre ells un veí del barri de Cappont de Lleida.

En declaracions a la premsa, l’advocat que porta el cas, Carlos Villacorta, ha explicat que les famílies de les víctimes, tres d’elles espanyoles, dos paraguaianes i una anglesa, reclamen responsabilitats econòmiques que no tenen "res a veure amb les quantitats ofertes, poc menys que insultants".

Les mateixes famílies estan personades en la investigació del cas que s’està portant en territori francès.

El portaveu del grup de familiars i pare d’una de les víctimes, Narcís Montje, ha demanat avui "que s’aclareixi la veritat, que aflorin responsabilitats i s’adoptin les mesures perquè aquest succés no es torni a repetir".

Montje ha recordat que en tot accident d’aquest tipus hi ha una "cadena de fallos" i Villacorta ha afegit que s’ha volgut "concentrar la responsabilitat en un home i una companyia, quan aquestes van molt més enllà."

Villacorta ha denunciat "falta de transparència" en les investigacions i ha explicat que no poden accedir ni a la transcripció del diàleg de cabina ni a la caixa de dades, amb el que resulta impossible iniciar "una investigació independent" que millori "l’informe manifestament incomplet" de les autoritats alemanyes.

Villacorta ha afirmat que Germanwings, que ara opera sota el nom d’Eurowings i ha traslladat la seua seu a Àustria, "era una companyia 'low-cost', propietat al 100 % de Lufthansa, que no disposava de gaires serveis propis habituals en altres companyies".

Així, "tots els processos de selecció, capacitació, formació, entrenament recurrent, supervisió mèdica i psicològica de les tripulacions de vol de Germanwings es realitzaven per la pròpia Lufthansa a les seues instal·lacions i amb el seu personal", ha afegit l’advocat.

Villacorta ha assegurat que Lufthansa té "un poder econòmic i d’influència monstruós", ja que es tracta "d’un Estat dins de l’Estat" alemany i ha denunciat l’"esclerosi selectiva de la indústria aeronàutica", que sí que actua en casos "amb influència política", però no ho fa en la majoria.

L’advocat ha assenyalat a tall d’exemple que "no s’ha canviat pràcticament res" en els protocols d’actuació des de l’accident de Germanwings, a diferència del que va ocórrer després dels atemptats de l’11 de setembre als Estats Units, quan ràpidament es van establir més mesures de control.

Per la seua part, Montje s’ha mostrat convençut que les autoritats "han trobat informació als telèfons mòbils, però no han volgut ensenyar-la", i ha afegit que "vivim en un món de falsedats".

Montje ha recordat que "en aquest moment hi ha més de 3 milions de persones volant" i ha demanat reiteradament que "les lleis es canviïn perquè això no torni a succeir".

tracking