SEGRE

Oriol Pujol diu que va donar diners d'Andorra al seu germà perquè l'incomodava

L’exdiputat de CiU ha declarat aquest dilluns, juntament amb la seua germana Marta, com a investigat a l’Audiència Nacional

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exdiputat de CiU Oriol Pujol, fill de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, ha afirmat aquest dilluns al jutge que investiga la família que va donar a finals de 2009 o principis de 2010 al seu germà Jordi els diners que tenia a Andorra perquè "l’incomodava" en estar ficat en política.

Oriol Pujol ha declarat avui, juntament amb la seua germana Marta, com a investigat a l’Audiència Nacional per donar explicacions sobre la fortuna que la família va acumular al Principat i que ambdós continuen atribuint a una herència del seu avi Florenci.

Segons han informat fonts presents en la declaració, l’únic dels set fills de l’expresident català que ha estat en política i que va ser imputat fa tan sols unes setmanes ha dit que en un moment donat li va plantejar al seu germà Jordi que els diners l’incomodaven per a la seua carrera política, davant del que aquest li va suggerir que li ho donés.

Oriol va decidir llavors entregar-li aquests diners renunciant al seu compte a Andorra, de la qual no coneixia ni el saldo, i ho va fer mitjançant un escrit que va enviar a l’entitat.

El seu advocat, Cristóbal Martell, li ha preguntat si existia algun document acreditatiu d’aquesta operació i ell ha dit que sí i que l’ha de tenir el banc.

L’exdiputat de CiU, igual com la resta dels germans, va tenir des de 1992 compte a l’entitat Andbank, en la qual es van registrar ingressos per 955.254 euros.

Avui, Oriol Pujol ha defensat la versió familiar que els diners provenien de l’herència del seu avi, però el magistrat José de la Mata li ha fet veure en diverses ocasions que ningú de la família no li ha aportat documentació que avali aquesta tesi i fins i tot li ha arribat a demanar perdó per insistir tant en aquesta qüestió.

El fill de Jordi Pujol Soley ha dit llavors que el seu germà Jordi era qui s’encarregava de la gestió d’aquests diners i era la persona que feia els ingressos en metàl·lic en el seu compte i que alguns procedien d’inversions. El seu pare, ha dit, no sabia res d’aquests moviments bancaris.

Quant a Marta, ha defensat també la versió de l’herència i ha recordat que ella, juntament amb altres germans, va regularitzar els diners el 2014, quan es va publicar l’escàndol de la fortuna dels Pujol als mitjans de comunicació.

Mireia, per la seua part, va obrir el seu compte a Andorra el 1992 i en ell es van registrar ingressos i transferències per 757.708 euros. Després, el 2010, va traspassar d’Andbank a BPA 285.459 euros i 1.115.578 dòlars, també va utilitzar una fundació de Panamà per ocultar la titularitat fins que, el 2014, va regularitzar 1.072.767 euros.

Aquesta fisioterapeuta que treballa com a autònoma va reconèixer davant de la jutgessa de Barcelona que havia regularitzat 1.072.000 euros que va mantenir ocults a Andorra, en els quals es van multiplicar els 62 milions de pessetes que li corresponien del supòsit llegat.

Després al Parlament, es va desmarcar de la família. "Ells són ells  i jo sóc jo", va dir després d’acollir-se al seu dret a no declarar.

El jutge observa que els ingressos en els comptes dels germans i la mare van provenir "principalment" dels diferents comptes de Jordi Pujol fill a Andbank, encara que en alguna ocasió van ser els germans Oleguer, Pere i Josep els que van fer aquests ingressos.

Destaca a més que un "alt percentatge" dels fons que van entrar en els comptes ho van ser en efectiu i es desconeix "l’origen dels mateixos i no consta cap raó que els justifiqui", al que afegeix que els germans i els pares van negar "tenir o haver tingut comptes bancaris a l’estranger, el que abunda en la falta de justificació dels tals ingressos".

L'exdiputat de CiU Oriol Pujol a la seua arribada aquest dilluns a l'Audiència Nacional

Oriol Pujol diu que va donar diners d'Andorra al seu germà perquè l'incomodavaEFE

tracking