SEGRE

ESCÒCIA INDEPENDÈNCIA

El Parlament escocès demana un altre referèndum d'independència

A un dia que el Govern de Londres activi l’inici del Brexit

La líder del Partit Nacional Escocès (SNP) i primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon.

La líder del Partit Nacional Escocès (SNP) i primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra principal escocesa, la nacionalista Nicola Sturgeon, va obtenir aquest dimarts el mandat del Parlament autònom d’Escòcia per impulsar un nou referèndum d’independència davant dels “profunds” canvis que s’aproximen amb la futura sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

El Partit Nacional Escocès, amb 63 diputats, va sumar els sis vots del Partit Verd a Escòcia per obtenir la majoria necessària a la cambra de Holyrood i tirar endavant una moció que insta Sturgeon a negociar la convocatòria d’un plebiscit entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019.

Londres sospesa assumir el “control directe” d’Irlanda del Nord si fracassa el diàleg entre els partits

El vot es va produir la vigília que la primera ministra britànica, Theresa May, activi l’article 50 del Tractat de Lisboa, la formalitat amb la qual es donarà inici a les negociacions amb Brussel·les per establir els termes del Brexit (més informació a la pàgina 3).

D’altra banda, el Govern britànic va concedir ahir als partits nord-irlandesos més temps per negociar la formació d’un executiu de poder compartit, però va assegurar que podria suspendre l’autonomia i prendre el control directe per primera vegada des de l’any 2007 si no hi ha acord.

Aquesta advertència podria fer-se realitat després de Setmana Santa, la data límit imposada per Londres perquè els unionistes i el Sinn Féin resolguin les seues diferències.

tracking