SEGRE

POLíTICA INTERNACIONAL

May buscarà una "relació especial" amb la UE en economia i seguretat

La primera ministra britànica ofereix més poders a les autonomies després del "brexit"

La primera ministra britànica, Theresa May, signa la carta del 'brexit'.

May buscarà una "relació especial" amb la UE en economia i seguretatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, afirma a la carta que ha enviat aquest dimecres al president del Consell Europeu, Donald Tusk, que espera forjar una "relació especial" amb el bloc comú en economia i seguretat.

"El Regne Unit vol acordar una relació especial i profunda amb una Unió Europea sòlida", diu la missiva, que subratlla que "és necessari acordar els termes de la futura relació alhora que els de la separació de la Unió Europea".

En la missiva, entregada per l’ambaixador britànic a la UE, Tim Barrow, May anuncia la intenció del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea i la Comunitat Europea de l’Energia Atòmica.

"El Govern vol iniciar aquestes negociacions amb ambició, donant als ciutadans i empreses del Regne Unit i la Unió Europea -i, sens dubte, de tercers països a tot el món- tanta certesa com sigui possible, tan aviat com sigui possible", assenyala la primera ministra.

La cap de Govern conservadora insisteix a la carta en què el Regne Unit no buscarà continuar sent un membre del mercat únic, ja que "comprèn i respecta" que la UE li exigiria en aquest cas mantenir la lliure circulació de persones, béns, serveis i capitals.

"Hem de recordar que en el centre d’aquestes negociacions hi ha els interessos de tots els nostres ciutadans", va recalcar la primera ministra.

May va insistir que espera arribar a un "acord primerenc" sobre els drets dels comunitaris que viuen al Regne Unit i els britànics a la resta del continent, mentre trasllada a Brussel·les la seua intenció de "treballar units" per "minimitzar les dificultats" a ambdós costats del Canal de la Mànega.

El Regne Unit farà especial recalcament a establir un "ampli acord en seguretat" amb els 27 socis comunitaris després de la seua sortida, així com a crear un entorn favorable per construir una nova relació comercial amb la UE.

"Entenem que hi haurà conseqüències per al Regne Unit en deixar la Unió Europea: sabem que perdrem influència sobre les normes que regulen l’economia", admet May.

D’altra banda, May ha ofert avui més poders a les autonomies del Regne Unit després del "brexit" a la carta en la qual va comunicar a la Unió Europea (UE) la seua intenció d’abandonar el bloc comunitari.

"Aquest Govern espera que el resultat d’aquest procés sigui un increment significatiu del poder de decisió de cadascuna de les administracions autònomes", diu May en la missiva entregada al president del Consell Europeu, Donald Tusk.

La pròxima sortida de la UE ha portat al Govern autònom escocès a reclamar un nou referèndum d’independència i ha avivat les tensions a Irlanda del Nord, on pot canviar l’estatus de la frontera amb la República d’Irlanda després del "brexit".

tracking