SEGRE

NEGOCIACIÓ UNIÓ EUROPEA

El Regne Unit activa el procés “sense marxa enrere” per abandonar la Unió Europea

Theresa May demana a la UE negociar alhora el divorci i la futura relació econòmica || Ofereix també més poders a les autonomies després del Brexit per evitar processos independentistes com l’escocès

Donald Tusk rep de l’ambaixador britànic davant de la UE, Tim Barrow, la carta que inicia el Brexit.

Donald Tusk rep de l’ambaixador britànic davant de la UE, Tim Barrow, la carta que inicia el Brexit.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va notificar ahir a la Unió Europea (UE) la sortida del Regne Unit del club comunitari mitjançant una carta entregada al president del Consell Europeu, Donald Tusk.

“Aquest és un moment històric que no té marxa enrere”, va afirmar May davant de la Cambra dels Comuns poc després que l’ambaixador britànic a Brussel·les, Tim Barrow, entregués a Tusk el document de sis pàgines que inicia el divorci entre uns socis units des que el Regne Unit es va sumar el 1973 a la llavors Comunitat Econòmica Europea (CEE).

El 29 d’abril, els Vint-i-set decidiran les directrius a adoptar en la negociació amb el Regne Unit

May va subratllar que la invocació de l’article 50 del Tractat de la UE per iniciar aquesta ruptura respon a la “voluntat democràtica” expressada pel poble britànic en el referèndum del passat 23 de juny.

A la carta, la premier britànica va defensar la necessitat que la negociació sobre la sortida del Regne Unit de la UE es porti a terme alhora que l’acord que regularà la futura relació del país amb el bloc, i ha apostat per un acord de lliure comerç ambiciós.

En l’intens i desconegut període de dos anys de negociacions que s’obre a partir d’ara, la líder conservadora va prometre defensar “com més aviat millor” els drets dels comunitaris que viuen al Regne Unit i va ressaltar l’interès britànic per veure una UE que “prosperi” i “tingui èxit”.

El Regne Unit, va puntualitzar May, inicia un “viatge transcendental”, en el qual necessitarà “unitat” de totes les regions, en un moment en el qual el Govern autònom d’Escòcia que lidera Nicola Sturgeon ha manifestat la intenció de convocar un nou referèndum independentista i té la idea d’ingressar després a la UE.

En aquest sentit, la primera ministra britànica va oferir més poders a les autonomies del Regne Unit després del Brexit. Quan es materialitzi la ruptura definitiva amb la UE, previsiblement a la primavera de 2019, el Regne Unit recuperarà competències en diverses àrees que fins ara ha gestionat Brussel·les.

“No hi ha cap raó per pretendre que és un dia feliç aquí o a Londres”, va dir Tusk, que va subratllar que “la majoria dels europeus i prop de la meitat dels britànics desitjaven estar junts”. Va afirmar que el prioritari ara és “minimitzar la incertesa causada per la decisió del Regne Unit als nostres ciutadans, empreses i estats membres”, i va assenyalar que “paradoxalment, també hi ha una cosa positiva” en el “Brexit”, i és que “ens ha fet als Vint-i-set més determinats i units que abans”.

S’espera que, probablement demà, Tusk faci públic un esborrany de “directrius negociadores”, que tindran en compte el contingut i les intencions expressades a la carta britànica i que en les setmanes posteriors aquest document es debati a diferents nivells, van indicar fonts europees. El 29 d’abril, en una cimera extraordinària, els líders dels Vint-i-set adoptaran les directrius que fixaran els principis bàsics de les negociacions. Tanmateix, aquestes podrien no ser tan tranquil·les que esperen des de Brussel·les. La ministra de l’Interior del Regne Unit, Amber Rudd, va suggerir que el país podria abandonar també l’Europol i emportar-se’n tota la seua informació, si després del Brexit no aconsegueix un acord satisfactori amb la UE sobre seguretat.

Per la seua part, l’Eurocambra va presentar les seues línies roges en la negociació, com per exemple l’obligació que el Regne Unit compleixi els compromisos pressupostaris (els programes europeus són de set anys) i que reconegui la jurisdicció del Tribunal de Justícia de la UE.

Donald Tusk rep de l’ambaixador britànic davant de la UE, Tim Barrow, la carta que inicia el Brexit.

Donald Tusk rep de l’ambaixador britànic davant de la UE, Tim Barrow, la carta que inicia el Brexit.EFE

tracking