SEGRE

El Govern abaixa una dècima, al 17,5%, la seua previsió de taxa d'atur per al 2017

El Consell de Ministres ha aprovat el projecte de Llei de Pressupostos Generales de l’Estat del 2017

La roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

El Govern abaixa una dècima, al 17,5%, la seua previsió de taxa d'atur per al 2017Moncloa / J.M. Cuadrado

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha millorat la seua previsió de taxa d’atur per a aquest any en reduir-la una dècima, fins el 17,5 % davant el 17,6 % anterior, mentre que ha mantingut la d’increment del PIB en el 2,5 %, segons el quadre macroeconòmic presentat aquest divendres. "Es tracta de previsions molt prudents", ha destacat en la roda de premsa del Consell de Ministres, el ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, que confia en què es puguin millorar en pròximes actualitzacions.

La previsió de creixement d’ocupació per a aquest any també augmenta una dècima i passa del 2,4 % al 2,5 %.

El quadre també inclou una estimació de taxa d’atur, mesurada amb l’enquesta de població activa (EPA), del 16,6 %, el que suposaria una reducció de dos punts respecte a la taxa amb què es va tancar la 2016 després de generar-se 506.000 llocs de treball en tot 2017.

Així, en el quart trimestre del 2017 hi haurà 19 milions d’ocupats i 458.000 aturats menys, com a seqüència d’aquest creixement d’ocupació i de la reducció de població activa.

"Si es manté aquest ritme, s’aconseguirà recuperar el nivell d’ocupació precrisi a finals de 2019", apunten des d’Economia.

Aquest 16,6 %, subratllen, suposa rebaixar en 10 punts el màxim assolit fa quatre anys (primer trimestre de 2013) i la taxa més baixa des del 2008.

Quant a la xifra d’increment del PIB, que es manté en aquest 2,5 %, s’ha modificat l’aportació de cada un dels components. Així, la demanda nacional aportarà 2,1 punts al creixement, davant els 2,4 punts previstos inicialment, mentre que el sector exterior passarà de contribuir amb 0,1 punts a fer-ho amb 0,4 punts.

Per segon any consecutiu, ha subratllat De Guindos, hi ha hagut una aportació positiva de la demanda externa, una cosa que no passava a Espanya des del 1997. "Això indica el dinamisme de sector exterior i que som una economia més competitiva", ha subratllat De Guindos.

Les previsions macroeconòmiques del Govern també recullen que, per cinquè any consecutiu, l’economia espanyola registrarà superàvit en la balança per compte corrent (1,9 % el 2017).

Les previsions del Govern també recullen una evolució dels preus de l’1,5 % per a aquest any.

El quadre elaborat per Economia per donar suport als Pressupostos Generals es basa en uns supòsits que recullen un preu del cru de 56,4 dòlars i un tipus de canvi eurodòlar estable.

Montoro: "Les pensions de 2017 es pagaran 'en termini' i no augmentaran el deute"

El ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha afirmat que les pensions de 2017 es pagaran "en termini" i no suposaran un increment del nivell de deute públic del país i ha afirmat que els Pressupostos d’aquest any "alimentaran la recuperació econòmica i la creació d’ocupació". Montoro ha afirmat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que avui ha aprovat el projecte de Llei de Pressupostos Generales de l’Estat de 2017, que tant les pensions com les pagues extraordinàries corresponents a aquest exercici "es pagaran en termini".

El ministre ha explicat que s’habilitarà legalment un préstec a la Seguretat Social per pagar les pensions però no ha precisat si la seua emissió es farà a través del Tresor amb deute públic, ni tampoc la quantitat estimada d’aquest crèdit.

Tanmateix ha assenyalat que no hi ha diferències en l’efecte que produeix ambdues opcions sobre l’economia.

"Això no incrementa el nivell de deute públic del país", ha dit, mentre ha afegit que el fons de reserva també significa alliberar deute de l’Estat que és en mans de la Seguretat Social.

"Les conseqüències econòmiques d’aquest préstec són indiferents sobre el que pot significar emetre deute", ha dit. Montoro ha assegurat durant la presentació dels pressupostos que són una aposta per l’ocupació pública estable i per uns serveis públics de qualitat.

"És un projecte de Llei i un programa de política econòmica perquè les administracions compleixin el seu objectiu de dèficit i perquè el 2018 Espanya surti del procediment de dèficit excessiu", ha puntualitzat.

Montoro ha assenyalat que els pressupostos seran presentats al Congrés dels Diputats dimarts, 4 d’abril, a les 09:30 hores del matí.

tracking