SEGRE

BREXIT NEGOCIACIONS

Espanya podrà vetar l’acord de la UE amb el Regne Unit sobre Gibraltar

El Govern veu “una molt bona base de partida” que la UE assumeixi les seues tesis sobre el Penyal en el Brexit || Els conservadors britànics mostren el seu malestar

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, treballa en la redacció de la carta a Theresa May.

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, treballa en la redacció de la carta a Theresa May.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea no abordarà la situació de Gibraltar durant les negociacions de sortida del Regne Unit i condicionarà qualsevol pacte posterior sobre el seu estatus al vistiplau d’Espanya, segons consta a l’esborrany de les línies roges del bloc per negociar el Brexit amb Londres. Per això, un cop el Regne Unit abandoni el club comunitari, cap acord podrà aplicar-se a Gibraltar sense un acord entre el Regne Unit i Espanya. L’Executiu espanyol considera “una molt bona base de partida” que la UE assumeixi les tesis d’Espanya sobre els efectes que tindrà el Brexit per a Gibraltar. Per la seua part, els diputats conservadors britànics reaccionen amb malestar. Andrew Rosindell, que presideix el Grup Parlamentari sobre Gibraltar, en el qual hi ha representats tots els partits, va advertir que el Regne Unit no es deixarà “intimidar” per Espanya. D’altra banda, el Govern britànic va destacar ahir la voluntat d’“enfocar de manera constructiva” les negociacions per al Brexit a fi d’aconseguir una “aliança profunda i especial” amb la UE, mentre que la UE va respondre que només començarà a parlar de la seua futura relació quan es produeixin “prou progressos” a la sortida d’aquest país del bloc.

En resposta a les amenaces britàniques sobre la possibilitat de deixar de contribuir en defensa, la representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, va assegurar que la contribució del Regne Unit a les operacions civils i militars de la Unió és “valuosa” però “limitada” i, per tant, podran suplir-les “perfectament bé”.

Escòcia vol un altre referèndum independentistaEl Govern escocès va demanar formalment ahir al Regne Unit que permeti a la regió “triar el seu futur” davant del Brexit amb la convocatòria d’un segon referèndum d’independència, en una carta remesa a Downing Street. La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, es va adreçar a la cap del Govern britànic, Theresa May, per sol·licitar una ordre que asseguraria que el Parlament escocès pot legislar per convocar un referèndum. Al rebre la missiva, el contingut de la qual va divulgar l’Executiu d’Escòcia, Downing Street va assenyalar que respondrà Sturgeon “quan calgui”, però May ja va avisar prèviament de la seua intenció de rebutjar la petició sota l’argument que “aquest no és el moment” adequat per a aquest tipus de consulta.

tracking