SEGRE

SOBIRANIA REFERÈNDUM

Junqueras reivindica els pressupostos i assegura que els catalans els defensaran

Puigdemont i el vicepresident volen que el Govern en ple rubriqui el referèndum || Si se celebrés la consulta i guanyés el ‘no’, el president dimitiria i es convocarien eleccions al Parlament

El president d’ERC, Oriol Junqueras, saluda el diputat al Congrés Joan Tardà.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, saluda el diputat al Congrés Joan Tardà.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, va reivindicar ahir els pressupostos de la Generalitat, que el Govern central portarà al Tribunal Constitucional (TC) al·legant que vulneren la Carta Magna al preveure-hi partides per a un referèndum, i va assegurar que els catalans defensaran aquests comptes.

“Estem convençuts que els ciutadans de Catalunya defensaran aquesta decisió, aquests pressupostos”, va afirmar ahir en la seua intervenció davant del consell nacional del partit, a la seu d’ERC. Junqueras va assegurar que els comptes del 2017 “són garantia de llibertat, democràcia i dignitat”, i que inverteixen 1.355 milions d’euros en polítiques socials que inclouen hospitals, centres d’assistència primària (CAP), escoles i instituts. A més, va considerar que aquests pressupostos són imprescindibles per sostenir totes aquestes mesures i va retreure al Govern central que recorri els comptes d’aquest any i no quan implicaven “retallades i menys recursos per a salut i ensenyament”. “Convertim els impossibles en possibles, i ho fem cada dia”, va sentenciar.

Anna Gabriel assegura que cal defensar el referèndum i no aquests pressupostos

A aquestes afirmacions va respondre a través de Twitter la diputada de la CUP, Anna Gabriel, que va remarcar que “el que cal defensar és el referèndum, no aquests pressupostos”.

D’altra banda, Puigdemont i Junqueras volen que el Govern en ple rubriqui el referèndum. “Totes les decisions han de ser solidàries i col·legiades”, expliquen a l’Executiu català, segons va informar ahir El Periódico.Per la seua part, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar que en cas que la consulta se celebrés i vencés el no a la independència, ell dimitiria i convocaria noves eleccions al Parlament: “No és el resultat que jo voldria personalment, però és un resultat de país que sentiria com a meu.”

Va afegir que el seu Govern té molt interès en l’independentisme escocès “perquè Europa canvia de posició molt clarament i el que val per a Escòcia val també per a Catalunya”. Puigdemont no va revelar si ha mantingut trobades amb líders europeus sobre un hipotètic reconeixement a un Estat català i sobre la seua pertinença a la Unió Europea i a l’eurozona, encara que va subratllar que el Govern no porta a terme “cap estratègia de reconeixement internacional ni especulant sobre què passarà o no passarà”, però va explicar que demanaran aquest reconeixement si els catalans decideixen que es constitueixi un estat independent.

Satamaría recorda: “El referèndum és il·legal i no va enlloc”La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va recomanar ahir al president Puigdemont que canviï el rumb del seu camí. “Quan un va caminant i veu que tothom li ve de cara, ha de reflexionar que el que està equivocat és ell”, va dir la vicepresidenta, a la qual cosa va afegir que el referèndum no se celebrarà i va recordar sobre aquest tema que, a més del Govern d’Espanya, també s’hi han pronunciat en contra les mateixes institucions catalanes, com ara el Consell de Garanties, perquè “és inconstitucional i no va enlloc”. D’altra banda, el president del PP català, Xavier García Albiol, va assegurar que el recurs interposat pel Govern central contra algunes partides dels pressupostos de la Generalitat són “una alenada d’aire fresc davant l’asfíxia independentista”. A més, va amenaçar l’Executiu català que, en cas d’entossudir-se a convocar el referèndum, acabaran com Mas i Homs.

tracking