SEGRE

SOBIRANIA PRESSUPOSTOS

El TC suspèn la partida del referèndum i amenaça el Govern amb efectes penals

Junqueras adverteix que el Constitucional no podrà suspendre “ni la llibertat ni la democràcia” || El Govern manté “intacte” el seu compromís del referèndum després de la suspensió pressupostària

Referendum

ReferendumEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) va admetre ahir a tràmit, per unanimitat, el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern central contra la part del Projecte de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017 que inclou partides per a la convocatòria d’un referèndum d’independència. L’admissió suposa la suspensió de les esmentades partides durant almenys cinc mesos, mentre es resol sobre el fons de l’assumpte.

La resolució dictada pel tribunal de garanties adverteix el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els membres del seu Govern i els titulars d’altres “òrgans competents en matèria pressupostària i econòmica del Govern català” perquè desisteixin de continuar tramitant les partides qüestionades i els adverteix que si no ho fan poden incórrer en responsabilitat fins i tot penal. La resolució cita expressament una vintena de càrrecs catalans a més de Puigdemont. Se’ls adverteix a tots ells del seu deure “d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”.

L’exdiputat assegura que el procés sobiranista no es pot vèncer “utilitzant la força”

La portaveu del Govern, Neus Munté, va assegurar que mantenen “intacte” el seu compromís de celebrar aquest any un referèndum sobre la independència malgrat la decisió del Constitucional. A més va recalcar que el que genera consens a Catalunya és el referèndum i va recordar el sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió. “Hi ha una majoria molt sòlida, no només parlamentària, sinó també social. Tres de cada quatre catalans volen un referèndum”, va apuntar. A més va augurar que el Govern donarà “molta feina” a la Fiscalia, que té una investigació oberta en la qual ha demanat informació a empreses que poden estar exercint per a la Generalitat treballs vinculats a la independència, i, d’altra banda, la Fiscalia Superior de Catalunya en té una altra en marxa sobre els preparatius del referèndum. “No deixarem que es pugui generar la més mínima ombra de dubte sobre les actuacions del Govern de la Generalitat, que són del tot ajustades a la llei i del tot ajustades al mandat parlamentari”, va reivindicar.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va condemnar a través de Twitter la decisió del Tribunal, afirmant que el Constitucional “no podrà suspendre la llibertat i la democràcia”.

D’altra banda, l’exdiputat del PDeCAT al Congrés Francesc Homs va advertir que el procés sobiranista no es pot vèncer “utilitzant la força” i que “el guanyarà qui cometi menys errors”. Va anunciar que accepta l’encàrrec d’assessorar sobre el referèndum, que “es pot fer i es farà”. La petició consisteix a assessorar personalment i puntualment Puigdemont quan ho demani.

L’oposició dóna suport a Madrid contra els comptes catalans  El portaveu de Ciutadans al Parlament, Car· los Carrizosa, va afirmar aquest dimarts que el Govern sabia que el Constitucional sus· pendria els Pressupostos el 2017, però els va apro· var perquè “els dóna per seguir en el victimisme i enredar-se en el mateix tema”, amb referència al procés sobiranista. Per la seua part, la por· taveu del PSC al Parla· ment, Eva Granados, va destacar que la suspensió “era previsible” i va afe· gir que “el Govern s’en· tossudeix a saltar-se la llei i això té conseqüències”. Al seu torn, el líder del Partit Popular cata· là, Xavier García Albiol, va celebrar la decisió de suspendre les partides pressupostàries destina· des a la convocatòria d’un referèndum, i va amena· çar Puigemont i Junque· ras que si segueixen ai· xí, acabaran “com Mas i Homs”. El PPC considera la mesura “proporciona· da i justa”. El portaveu del PP al Parlament, Alejan· dro Fernández, va acusar a més ahir JxSí i la CUP de “mentir”, perquè el re· curs del Govern central no paralitza els comptes en el seu conjunt, ja que és contra la disposició addi· cional 40 i determinats ar· ticles perquè podrien con· tenir partides ocultes per a un referèndum il·legal.

El Govern demana racionalitzar la despesa per preparar possibles consultes o eleccions El Govern va encarregar aquest dimarts a les seues conselleri· es l’“inici immediat de les actu· acions administratives necessà· ries per a la racionalització de la despesa pública” per afrontar possibles eleccions, consultes i processos de participació ciu· tadana, en una ordre publicada al Portal de la Transparència del Govern, que no parla de referèndum. Segons publiquen l’Ara i La Vanguardia, és un acord del Consell Executiu del 21 de març que suposa que els departaments assumeixen col· legiadament els preparatius del referèndum, i els impulsors del document són el vicepresident, Oriol Junqueras, la consellera de Presidència, Neus Munté, i el conseller d’Afers Exteriors, Re· lacions Institucionals i Transpa· rència, Raül Romeva. El presi· dent, Carles Puigdemont, va de· signar Junqueras i Romeva com a responsables d’organitzar el referèndum, encara que l’encàr· rec afecta totes les conselleries que “donen suport o participen en els processos electorals, les consultes populars i els proces· sos de participació ciutadana i organitzen processos electorals de caràcter sectorial en l’àmbit de les seues competències”. El Diari Oficial de la Generalitat va publicar ahir l’anunci del pro· cés de licitació per adquirir ma· terial electoral per a uns comicis al Parlament. En roda de premsa, el porta· veu del Partit Popular al Parla· ment, Alejandro Fernández, va anunciar que demanaran que Junqueras expliqui a la Comis· sió d’Economia si han emès l’es· mentada ordre.

tracking