SEGRE

ESTAT PRESSUPOSTOS

L'Estat retalla 32 milions en inversions a Catalunya malgrat les promeses de Rajoy

Montoro diu que el programa d’infraestructures avançarà “més decidit” el 2018 || El Govern i els partits catalans consideren que els comptes estatals desautoritzen els anuncis del president

Montoro va entregar ahir a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el projecte de Pressupostos.

Montoro va entregar ahir a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el projecte de Pressupostos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2017 destinen a Catalunya 1.149,58 milions d’euros en inversions, 32 milions d’euros menys que el 2016, segons consta en el projecte de llei, només uns dies després que el president del Govern central Mariano Rajoy anunciés unes inversions de fins a 4.200 milions d’euros fins al 2020, bona part de les quals a Rodalies.

Encara que en números absoluts la xifra ha disminuït, el percentatge d’inversió a Catalunya en relació amb la resta de l’Estat és superior al de l’any passat, ja que el gruix de les inversions ha baixat al conjunt d’Espanya. Aquest 2017 l’Estat invertirà el 13,4 per cent del total a Catalunya, mentre que l’any passat el percentatge era del 10,7% del total. Les xifres d’aquest any i del passat són superiors a les de l’any 2015, quan l’Estat va destinar 1.072 d’euros a Catalunya, un 9,5 per cent del total de l’Estat.

El límit de despesa no financera, després de la cessió als ens territorials, és de 133.055 milions d’euros

El Congrés celebrarà després del pont de maig el debat de totalitat del projecte de llei

La inversió de l’Estat a Catalunya per al 2017 representa el 13,4% del conjunt de l’Estat i està per sota de la contribució del territori català al PIB estatal, que voreja el 19% (vegeu la pàgina 11).

El gruix de les inversions previstes corresponen al ministeri de Foment. A tall d’exemple, els pressupostos destinen 271 milions d’euros a Rodalies, que inclouen entre d’altres el nou accés de la T-1 a l’aeroport del Prat, el desdoblament de l’R3 i la millora de diverses estacions, entre d’altres.

D’altra banda, durant el 2017 el Corredor Mediterrani només rebrà a Catalunya 7,8 milions d’euros, menys del 2,5% del pressupost total de l’obra en el quadrienni 2017-2020.

El ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va apuntar que el projecte de Pressupostos per al 2017 presentat ahir recull el programa d’infraestructures a Catalunya que va anunciar Rajoy, però que aquest avançarà “de manera més decidida” en els pressupostos del 2018.

Tanmateix, el PSC, ERC i el PDeCAT van acusar Rajoy de tornar a “incomplir” amb Catalunya amb la presentació dels Pressupostos Generals de l’Estat per a aquest 2017 i d’haver “mentit” els catalans amb les grans inversions en infraestructures anunciades fa una setmana.

En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va lamentar que aquests pressupostos són una “desautorització rotunda” de les promeses que Rajoy va fer sobre les futures inversions.

Préstec a la Seguretat Social de 10.192 milions per a pensions El Pressupost de la Seguretat Social per a l’any 2017 inclou, en vista de la seua situació financera, un préstec de l’Estat per import de 10.192 milions d’euros per garantir que el sistema pugui complir el pagament de prestacions, segons consta en el projecte de llei de pressupostos Generals de l’Estat per a aquest any. A més, per atendre “exclusivament” les insuficiències de finançament de les pensions contributives, la Seguretat Social també aplicarà aquest any el règim excepcional de disposició d’actius del Fons de reserva, per la qual cosa no resultarà d’aplicació el límit del tres per cent sobre el crèdit inicial per a pensions. El pagament de les pensions s’emportarà 40,7 euros de cada cent dels pressupostos generals de l’Estat consolidats per a aquest any 2017, davant els 38,5 euros que recollien els comptes de l’any passat.

Agricultura manté fons al camp però retalla inversions El ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient destinarà a inversions públiques en infraestructures un total de 1.723 milions d’euros per al 2017, xifra que representa un descens del 8,1 per cent respecte a l’exercici anterior, d’acord amb el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat. Per la seua part, el Govern central manté estable (+0,3%) el pressupost en polítiques agrícoles i pesqueres després de destinar 7.422 milions d’euros el 2017 a la política d’agricultura, pesca i alimentació, davant els 7.403 milions d’euros de l’exercici precedent, segons recull el projecte de Pressupostos. La ministra Isabel García Tejerina va assegurar que, malgrat comptar amb menys dotació en els PGE, els projectes del seu departament no s’han aturat i fins i tot s’han rellançat. “Tots hem de fer un esforç per complir els objectius de dèficit”, va remarcar la ministra.

Les Claus

  • Funcionaris. El projecte de llei de pressupostos del 2017 recull un augment de les retribucions dels empleats públics de l’1 per cent, la mateixa quantitat que el 2016. Ocupació. La partida pressupostària per al ministeri d’Ocupació és la que més cau de totes les carteres, amb un 15,5 per cent menys.
  • Defensa. El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat presentat aquest dimarts per Cristóbal Montoro contempla una despesa en defensa de 7.576 milions d’euros, un 32 per cent més que el 2016, a l’incloure el pagament dels programes especials d’armament, que en exercicis anteriors s’havien finançat mitjançant crèdits extraordinaris aprovats via decret-llei.
  • Casa del Rei. El pressupost destinat a la Casa del Rei augmenta per primera vegada en tres anys, encara que aquesta pujada es limita a 40.000 euros, fins a situar la partida en 7,82 milions d’euros.
  • Ingressos tributaris. Els ingressos tributaris creixeran un 7,9% el 2017 i assoliran la xifra rècord de 200.963 milions, mentre que els beneficis fiscals cauen un 7,6%, fins als 31.868 milions d’euros.
  • Infraestructures. La inversió en infraestructures serà de 7.540 milions, la més baixa des del començament de la crisi.
  • Educació i beques. La despesa en Educació el 2017 puja un 1,7 per cent, fins als 2.525 milions d’euros, la major part destinada a beques i amb trenta milions per a un nou programa de reforç escolar.
  • Rebaixes d’IVA de les ulleres. La rebaixa del 21% al 10% del tipus de l’IVA que s’aplica als espectacles culturals en viu i a ulleres i a les lents de graduades són les úniques novetats fiscals que s’inclouen en el projecte de llei.
tracking