SEGRE

SOBIRANIA POLÍTICA

Junqueras diu que d'aquí a 2 mesos se sabrà la data del referèndum

Puigdemont advoca pel camí de la consulta pactada fins al final || Homs diu que faria el referèndum abans de l’estiu perquè “l’enemic està dèbil”

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont durant el ple del Parlament.

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont durant el ple del Parlament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va augurar que el referèndum pot convocar-se d’aquí a uns dos mesos, perquè és el termini que el Pacte Nacional pel Referèndum ha sol·licitat per obtenir suports internacionals a una eventual consulta acordada. Sobre la pregunta del referèndum, es va mostrar favorable a formular “Vol que Catalunya sigui una república?”, encara que també és partidari de preguntar als ciutadans si volen que Catalunya “sigui una Estat independent”.

Prèviament, a la sessió de control al Parlament, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va evitar fixar ja la data i la pregunta del referèndum, malgrat les crides de la CUP a fer-ho amb urgència, i va insistir a esgotar “fins al final” la via pactada. Va defensar el treball del Pacte Nacional pel Referèndum, i va apostar pel referèndum acordat com el millor dels escenaris: “És un camí que s’ha de recórrer fins al final i una mica més, si cal.”

El fiscal rebutja suspendre la inhabilitació a Homs mentre es resol el recurs davant del TC

Al seu torn, l’exdiputat del PDeCAT al Congrés Francesc Homs va afirmar que és partidari de celebrar el referèndum abans de l’estiu perquè el debat sobiranista és “madur” i en aquests moments l’“adversari” està “dèbil”, va dir amb referència al sistema polític espanyol. D’altra banda, el fiscal del Tribunal Suprem Jaime Moreno no veu raó per suspendre la pena de tretze mesos d’inhabilitació que va imposar el Tribunal Suprem a Homs per haver organitzat la consulta del 9-N mentre es resol el recurs que ha anunciat que presentarà davant del Tribunal Constitucional. Està inhabilitat també per exercir en institucions europees.

La pluja de milions s’ha convertit en “una riuada” que ha posat fi al diàleg

Per la seua part, el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va negar que existeixi una causa general contra la Generalitat i va defensar que la Fiscalia el que fa sempre és “intentar aplicar la llei en cada cas concret”.

El PDeCAT, per la seua part, defensarà avui al Congrés una moció perquè el Consell del Poder Judicial forci el Govern a negociar una solució a les demandes de Catalunya.

El PSOE recorre la partida dels pressupostos per al referèndum El grup socialista del Congrés va presentar ahir un recurs davant del TC contra la disposició addicional dels Pressupostos de Catalunya, que preveu habi l itar les partides necessàries per a la convocatòria de la consulta sobiranista. Segons vaSegons va explicar la coordinadora dels diputats del PSC al grup parlamentari, Meritxell Batet, el recurs respon al dictamen del Consell Nacional de Garanties Estatutàries de Catalunya que va alertar per unanimitat sobre la seua possible inconstitucionalitat. Va afegir que el “respecte de la llei i dels dictàmens d’institucions catalanes i de la Constitució i l’Estatut és fonamental per a un Estat de dret”.

tracking