SEGRE

UE REGNE UNIT

L'Eurocambra deixa fora Gibraltar de la negociació per al Brexit

Els britànics denuncien les ingerències de la UE i asseguren que la seua sobirania no es negocia || Eurodiputats d’ERC i PDeCAT donen suport a les esmenes britàniques

Vista general de la sala de plens de l’Eurocambra a Estrasburg.

Vista general de la sala de plens de l’Eurocambra a Estrasburg.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Parlament Europeu va aprovar aquest dimecres les que seran les seues condicions per aprovar o rebutjar l’acord que negociï el Regne Unit per abandonar la Unió Europea, i que inclou els drets dels ciutadans europeus i la factura que haurà de pagar Londres com a claus per a un divorci que en cap cas serà “a la carta” ni permetrà pactes comercials en paral·lel. Així mateix, va deixar fora del seu posicionament sobre les negociacions Gibraltar, en la línia que defensa el Govern d’Espanya i donaven suport els grans grups de l’Eurocambra.

Les línies roges de l’Eurocambra van ser recolzades per una àmplia majoria d’eurodiputats, després d’obtenir 516 a favor, 133 en contra i 50 abstencions el text pactat per Partit Popular Europeu (PPE), Socialistes i Demòcrates (S&D), Liberals (ALDE) i Verds, que comptava ja amb el vistiplau de la comissió europarlamentària d’Assumptes Constitucionals.

Els líders del PPE, Manfred Weber, i dels Socialistes i Demòcrates, Gianni Pittella, entre d’altres, van deixar clar en les seues intervencions sobre Gibraltar que en una Unió a 27 “els interessos espanyols són els interessos europeus” i van censurar el llenguatge bel·ligerant utilitzat des de Londres per respondre a aquesta posició.

Diversos eurodiputats britànics van recollir la posició del Govern de Theresa May que “la sobirania de Gibraltar no es negocia” i van criticar que el president del Consell europeu, Donald Tusk, atengués les demandes d’Espanya al seu esborrany de negociació. Entre els eurodiputats espanyols que van prendre la paraula, Esteban González-Pons (PP) va replicar que “s’equivoquen” els que demanen tancar el mercat únic a la proeuropea Escòcia, mentre demanen “deixar dins Gibraltar, que no és part constitucional del Regne Unit i és un paradís fiscal”.

A l’hora de votar la resolució, després del debat, els eurodiputats van tombar dos esmenes amb què eurodiputats britànics van intentar incloure una referència a Gibraltar en el text. Una d’elles va comptar amb el suport dels eurodiputats catalans Ramón Tremosa (PDeCAT) i Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé (ERC).

Londres denuncia una intromissió en aigües del Penyal El Govern britànic va anunciar aquest dimecres que presentarà una “protesta diplomàtica formal” davant d’Espanya pel pas dimarts d’un patruller davant les costes del Penyal, que va titllar d’“incursió il·legal a les seues aigües territorials”. De fet, quan Gibraltar va denunciar el pas de l’Infanta Cristina a una milla de distància de les costes del Penyal, els ministeris espanyols d’Exteriors i de Defensa van precisar que el vaixell va passar davant la roca en el marc d’una “operació rutinària de vigilància dels espais marítims de sobirania” espanyola.

tracking