SEGRE

EUSKADI TERRORISME

“ETA ja és una organització desarmada”

La banda assegura en un comunicat que “les armes i explosius que tenia estan en mans de la societat civil” || Afirma que encara hi pot haver “atacs dels enemics de la pau” al procés

Imatge del comunicat emès per ETA aquesta matinada sobre el desarmament.

Imatge del comunicat emès per ETA aquesta matinada sobre el desarmament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ETA ha emès a la matinada d'aquest divendres un comunicat en el qual declara que “ja és una organització desarmada”, ja que “les armes i explosius que tenia sota el seu control es troben en mans de la societat civil”.Remès a la BBC britànica i a diversos mitjans bascos, adverteix que “el procés no està completat”, ja que el “dia del desarmament serà demà”, 8 d’abril, i encara poden produir-se, segons afirma, “atacs dels enemics de la pau”.

A la nota, datada aquest divendres, ETA al·ludeix a la tasca dels representants socials bascofrancesos que han assumit la tasca de “mediar” amb la banda per entregar els arsenals a les autoritats gal·les, una tasca que van assegurar que estaria executada demà dissabte. Així mateix, reconeix “el suport” que han donat les institucions basques.

ETA, que no aporta detalls tècnics sobre com s’ha efectuat aquesta entrega de les armes a la “societat civil”, assenyala que “l’única garantia per continuar avançant és la dels milers de persones que es reuniran demà [per avui] a la ciutat de Baiona (França) en suport del desarmament”, en al·lusió a l’acte convocat a la capital de Labort pels “mediadors” autodenominats artesans de la pau.

“Vam agafar les armes pel poble basc i ara les deixem a les seues mans, per continuar fent passos amb la finalitat d’aconseguir la pau i la llibertat al nostre poble, perquè per avançar en l’agenda de solucions s’han d’adquirir compromisos”, argumenta ETA. La banda assenyala que el desarmament ha estat “un camí dur i difícil” perquè Espanya i França “han posat tots els obstacles i problemes possibles”, ja que estan “obstinats en l’esquema de vencedors i vençuts i enrocats en la via policial”.

Malgrat tot, indica ETA, la “societat civil ha fet un pas endavant” a l’assumir “la responsabilitat política i tècnica del desarmament”, cosa que ha constituït “una aportació determinant per desembussar la situació de bloqueig que anava camí d’enquistar-se”.

En mig segle d’existència, ETA ha causat més de vuit-cents morts.

L’Audiència Nacional demana investigar i les víctimes, justícia Hores abans de l’anunci d’ETA, el Parlament Basc, amb el suport de tots els grups excepte del Partit Popular basc, va instar la banda terrorista que en el més breu termini de temps realitzi un “únic acte de desarmament unilateral, complet, definitiu i verificat”. La notícia del desarmament es produeix poc després que el Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional advertís que vol supervisar l’arsenal d’armes d’ETA, demanant ajuda a França, després d’admetre a tràmit una denúncia que la Fiscalia va presentar la setmana passada. També aquest dijous, el filòsof Fernando Savater, en nom de “la societat civil que es va enfrontar i va patir ETA”, va rebutjar que la banda “canviï les armes de matar per les armes de mentir” i va advocar per procurar una “derrota política” de l’organització, a més de la “militar”, ja aconseguida. Ho va dir en un acte convocat per organitzacions de víctimes del terrorisme.

Imatge del comunicat emès per ETA aquesta matinada sobre el desarmament.

Imatge del comunicat emès per ETA aquesta matinada sobre el desarmament.EFE

tracking