SEGRE

SÍRIA GUERRA

Segons les autòpsies Síria va utilitzar armes químiques deliberadament

Rússia frena l’ONU però demana una “investigació internacional i imparcial” || Trump estudia una intervenció militar com a represàlia per l’ús de gas sarín

Uns nens miren de recuperar-se de l’atac químic de dimarts passat, foto d’arxiu.

Uns nens miren de recuperar-se de l’atac químic de dimarts passat, foto d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia de Turquia, Bekir Bozdag, va informar aquest dijous que les autòpsies realitzades en víctimes de l’atac perpetrat dimarts a la província siriana d’Idleb, en el qual van morir un centenar de persones, confirmen l’ús d’armes químiques. Segons la informació que estudien les autoritats turques, les armes químiques van ser utilitzades de manera deliberada per l’Exèrcit sirià i no pertanyien a les forces rebels ni van explotar de manera involuntària com a conseqüència d’un bombardeig, com asseguren des de Damasc i Moscou. “Aquesta investigació científica ha demostrat que Assad utilitza armes químiques”, va assenyalar Bozdag. El ministre turc de Salut, Recep Akdag, havia dit que hi havia “proves” de l’ús d’armes químiques en aquest atac, que va atribuir a les forces del règim de Bashar al-Assad, encara que aquestes neguen la seua implicació. “M’agradaria emfatitzar que l’Exèrcit Àrab Sirà no ha fet servir mai ni farà servir armes químiques en el futur, ni contra el nostre poble i els seus nens ni contra els terroristes que ataquen civils amb projectils de morter”, va dir el ministre d’Exteriors sirià, Walid al-Mualem, en una roda de premsa a Damasc. El ministre turc de Salut, va informar també que el seu govern traslladarà a la Haia els resultats de les autòpsies de tres dels morts i va confirmar en un comunicat que l’agent químic utilitzat és gas sarín. Per la seua part, Rússia va qualificar de “monstruós” l’atac químic perpetrat al nord de Síria, però va considerar poc objectives les acusacions dels EUA que la responsabilitat és del règim de Bashar al-Assad. Tot i així, advoca perquè sigui l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) la que dugui a terme una investigació “imparcial” sobre el suposat atac químic.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va considerar escandalós que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides no hagi condemnat els fets. Mentre que el president dels Estats Units, Donald Trump, va reconèixer davant d’alguns membres del Congrés que estudia el llançament d’una operació militar a Síria en represàlia per l’atac químic, en el qual segons l’Unicef, van morir almenys vint-i-set nens.

tracking