SEGRE

DESARMAMENT ETA

El Govern basc demana prudència i Madrid assegura a ETA que no obtindrà res

El lehendakari, la presidenta de Navarra i el president de la Mancomunitat del País Basc francès es van reunir amb els verificadors || Els mediadors veuen possible avui una intervenció policial

Urkullu i Barkos es van reunir dimecres amb els ‘verificadors’, encara que es va fer públic ahir.

Urkullu i Barkos es van reunir dimecres amb els ‘verificadors’, encara que es va fer públic ahir.GOBIERNO VASCO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern Basc va demanar “màxima prudència” als organitzadors de les activitats relacionades amb el desarmament de l’organització terrorista, previstes per avui a Baiona, França. Es van negar a opinar sobre el procés de desarmament “fins després que aquest hagi estat confirmat”, i també del comunicat emès ahir per la banda, en el qual asseguraven ser una organització ja desarmada.

El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir ETA que no obtindrà res per desarmar-se, perquè “el que ha de fer” és dissoldre’s i ajudar a aclarir els atemptats encara pendents. Per la seua part, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va prometre treballar per aconseguir el “desarmament ideològic” d’ETA i la seua “plena deslegitimació perquè no es difumini l’autèntic relat que hi va haver víctimes i assassins”.

Interior promet treballar per la deslegitimació d’ETA i fixar el relat que hi va haver víctimes i assassins

ETA entregarà a França la localització dels zulos abans que comenci avui l’acte de desarmament

L’expresident José Luís Zapatero va demanar ahir al president del Govern, Mariano Rajoy, que “escolti Urkullu” per assegurar el final d’“ETA com a organització”, a causa del paper “fonamental” de l’actual lehendakari en la lluita per acabar amb l’organització terrorista.

Segons va informar ahir el Govern basc, el lehendakari Iñigo Urkullu, la presidenta del Govern de Navarra, Uxue Barkos, i el president de la Mancomunitat del País Basc francès, Jean René Etchegaray, es van reunir dimecres amb el Coordinador de la Comissió Internacional de Verificació, Ram Manikkalingam, per “compartir una anàlisi de la situació i dels passos immediats en relació amb el desarmament final d’ETA”.

Els verificadors van assegurar que la banda entregarà a França la localització dels zulos abans de dos quarts d’11 del matí d’avui, hora en què està previst que comencin els actes. D’altra banda, un dels “mitjancers” implicats en el desarmament d’ETA, Michel Berhocoirigoin, va assenyalar que la banda terrorista ja no disposa de “totes les armes que estan sota el seu control” i va reconèixer que “no està garantit” que una operació policial “obstaculitzi” el procés.

Arnaldo Otegi, secretari general de Sortu i portaveu d’EH Bildu, va demanar que després del desarmament negociï la sortida de Policia i Guàrdia Civil d’Euskadi i la llibertat per als presos. Des de Podem van assegurar que el desarmament d’ETA és una “bona notícia”, encara que “ha arribat tard”. Susana Díaz considera que “no se li ha d’agrair el desarmament a ETA” mentre que Patxi López va celebrar el desarmament i va afirmar que “quan la democràcia guanya, es pot ser generós”, per la qual cosa va cridar el Govern a realitzar un acostament dels presos. Ciutadans, per la seua part, desconfia del comunicat de la banda i assegura que el que han de fer és dissoldre’s.

D’altra banda, el jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco va obrir diligències després que la Fiscalia presentés una denúncia per investigar l’arsenal d’armes d’ETA. Però va rebutjar la denúncia que va presentar el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme en la qual sol·licitava a l’Audiència Nacional que interrogués immediatament els mediadors de la banda terrorista que gestionen l’entrega de les armes.

El magistrat argumenta que els fets presumptament delictius als quals es refereix Covite tindran lloc a França i, en aquest sentit, les autoritats judicials gal·les van aclarir que són elles les que estan “habilitades per fer-se càrrec de les armes i explosius d’ETA”.

“És moda dir que Otegi va posar fi a ETA amb ajuda d’algun socialista”El filòsof i cofundador d’UPyD, Fernando Savater, va titllar ahir de “paperot” l’entrega d’armes d’ETA i creu que en part els actes organitzats entorn del desarmament busquen beneficiar Arnaldo Otegi en la seua aspiració de ser candidat a la Lehendakaritza. “La moda ara és dir que amb ETA va acabar Otegi, acompanyat d’algun socialista espavilat”, va etzibar en una entrevista a Onda Cero.

tracking