SEGRE

INFRAESTRUCTURES

Catalunya exigeix al Govern estatal "calendari i certeses" al Corredor Mediterrani

Consellers de la Generalitat defensen l’estructura per la seua capacitat estratègica com a eix d’atracció d’inversions, innovació i turisme

Catalunya exigeix al Govern estatal

Catalunya exigeix al Govern estatal "calendari i certeses" al Corredor MediterraniEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consellers catalans de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han exigit aquest dilluns al Govern espanyol "certeses" al Corredor de la Mediterrània i un calendari "clar, previsible i avaluable".

En sengles intervencions en el marc de la Mesa Estratègica del Corredor Mediterrani, ambdós consellers han demanat el Govern de l'Estat "fets i voluntat política" perquè es consolidi el conjunt de l’àrea del Corredor de la Mediterrània, que genera més del 45 % del PIB de l’Estat, i es posin fi a l’"intens divorci", dilatat en el temps, entre paraules i fets.

Rull ha agraït al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, la seua presència en l’acte per conèixer de primera mà un "document de país" sobre aquest Corredor, i li ha recordat que aquest text compta amb el suport de tots els grups del Parlament, del sector empresarial, de municipis, universitats i sindicats.

A més, ha avançat que, després d’aquesta presentació de Madrid, n’hi haurà una altra a França i una tercera a Brussel·les, davant del Parlament europeu.

El conseller ha traslladat al ministre la idea que el consens ja està fet i el que ara fan falta són eines que el posin en marxa.

Ha defensat l’estructura del Corredor per la seua capacitat estratègica com a eix d’atracció d’inversions, innovació i turisme.

Rull ha assenyalat al ministre que els "textos" sonen bé però el problema ara està en el "context", ja que entorn d’aquesta infraestructura s’han fet moltes promeses, que no s’han complert per la qual cosa els terminis han quedat "desacreditats".

Ha admès que l’acte es podia plantejar com "un memorial de greuges" però no ho anaven a fer perquè el que volien era transmetre la reflexió que el centralisme és "radicalment ineficient" per a Catalunya, la Comunitat Valenciana, Múrcia o Andalusia però també per al conjunt de l’Estat espanyol i Europa.

Rull ha recordat que en l’arc mediterrani es concentren el 50,6 % de les exportacions i el 49,4 % de les importacions totals de l’Estat i, a més, genera gairebé el 46 % del valor afegit brut industrial.

Per això, invertir aquí és "bo per a tothom" i cal "sincronitzar posicions" entre el Govern central i els autonòmics, sobre tot, Catalunya i la Comunitat Valenciana.

Per la seua part, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha insistit que la proposta que avui s’emporta a aquesta taula és el resultat d’un consens entre totes les administracions catalanes i totes les organitzacions patronals i sindicals.

Baiget ha subratllat que l’àrea mediterrània és el pol d’activitat econòmica més gran de l’Estat "malgrat els colls de botella".

El conseller català ha subratllat la importància de desenvolupar el transport ferroviari: "No podem confiar-ho tot al transport per carretera".

Tampoc, ha dit, es cal fiar tot a les paraules, cal anar als fets, finalitzar les obres iniciades, crear els nous accessos, estacions intermodals i, en definitiva, certeses perquè "ens juguem el futur amb majúscules".

tracking