SEGRE

El terrorista de Estocolmo anunció su intención de atentar el día anterior

Va lamentar després de l’atac haver matat a "poca gent"

Membres dels serveis d'emergència al lloc on es va produir l'atemptat a Estocolm

Membres dels serveis d'emergència al lloc on es va produir l'atemptat a EstocolmEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ciutadà uzbek de 39 anys que va atropellar amb un camió a diverses persones a Estocolm, matant-ne quatre, va anunciar el dia anterior la seua intenció d’atemptar en un xat de simpatitzants de l’Estat Islàmic, i va lamentar després de l’atac haver matat a "poca gent".

El terrorista es va comunicar amb altres radicals russoparlants abans i després de l’atemptat, ocorregut divendres passat, a través del servei de missatgeria encriptat Telegram, segons va revelar el web rus Politonline.ru.

Politonline ha publicat extractes d’aquestes converses després d’aconseguir-les dels administradors del canal "Gihad" que opera en l’aplicació de missatgeria Telegram.

Pel que sembla, un dia abans d’atemptar, el presumpte terrorista va contactar amb un radical tadjik a què va anunciar la seua intenció de robar un "vehicle gran" per utilitzar-lo com a arma contra la gent.

"Demà a la tarda vull trobar un vehicle gran per atropellar la gent", va escriure en un xat freqüentat sobretot per tadjiks que simpatitzen amb l’Estat Islàmic (EI). També li pregunta el seu "col·lega" sobre "com fer una bomba" i li comenta que ja té "llumins, acetona, gas per recarregar encenedors, encenedors i cargols."

La conversa segueix divendres, hores després de l’atemptat en el qual van morir quatre persones atropellades en el centre d’Estocolm per un camió conduït presumptament pel suposat terrorista uzbek. A la pregunta de "com estàs?", l’uzbek lamenta haver matat molt poca gent: "malament, he atropellat a uns quants al centre d’Estocolm, el cotxe es va desviar".

El presumpte terrorista diu que va gravar un vídeo de l’atemptat i explica que és a l’aeroport i que té intenció d’"escapar"-se de Suècia, però el radical tadjik, en lloc d’oferir-li ajuda, li demana que pengi les imatges al xat.

Malgrat que segons el xat es trobava a l’aeroport, el suposat autor de l’atemptat va ser detingut el mateix divendres al suburbi de Märsta, on va ser capturat en comportar-se de forma "estranya" dins d’una botiga, segons va informar el diari suec "Aftonbladet". El suposat terrorista ha confessat la seua culpabilitat i la seua pertinença a l’EI, segons informen avui mitjans suecs.

Els tabloides "Aftonbladet" i "Expressen" han assenyalat que el detingut es diu Rakhmat Akilov, de qui les autoritats només confirmen que havia arribat al país el 2014 i que després de ser rebutjada la seua sol·licitud d’asil dos anys després, tenia una ordre d’expulsió i era buscat per la policia des de finals de febrer.

tracking