SEGRE

La socialista Carme Chacón, primera dona ministra de Defensa, mor als 46 anys

La van trobar aquest diumenge al llit a la seua casa de Madrid, a la qual van entrar els serveis d’emergències al no respondre a trucades de familiars i amics

Carme Chacón durant una de les visites a Lleida.

La socialista Carme Chacón, primera dona ministra de Defensa, mor als 46 anysSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exministra socialista de Defensa Carme Chacón, de 46 anys, va ser trobada morta aquest diumenge al seu domicili de Madrid, pel que sembla a causa de la cardiopatia congènita que tenia, una mort sobtada que va deixar consternat el món polític, tant de Catalunya com d’Espanya. Fins i tot van arribar reaccions d’altres països com Xile. Chacón, que va ser la ministra més jove en el seu moment i la primera a accedir a la cartera de Defensa, tenia una malaltia congènita coneguda com la del cor al revés, de la qual ella mateixa havia parlat en diversos actes i congressos mèdics i que podria haver estat la causa de la mort. Segons van assenyalar fonts policials, es va trobar el cos de l’exministra al llit, a la seua casa de Madrid, sense aparents signes de violència, de manera que tot fa pensar en una mort per causes naturals.

Pel que sembla, la seua família, que viu fora de Madrid, no en tenia notícies des de dissabte a la matinada, per la qual cosa s’havia posat en contacte amb una amiga seua perquè anés al domicili, segons fonts policials. Altres fonts apunten que l’exministra havia quedat per dinar amb uns amics i que, al no anar a la cita, una de les seues amigues es va atansar a la casa. En qualsevol cas, com que ningú contestava les trucades a la porta, l’amiga va avisar els serveis d’emergència a les 18.25 hores, perquè forcessin l’entrada a la casa, on ja la van trobar morta. Després de conèixer-se la mort, agents de la Policia Municipal van haver de procedir a acordonar la zona davant de la presència dels mitjans de comunicació que van acudir al domicili. Poc després de les nou de la nit, el jutge de guàrdia va ordenar l’aixecament del cadàver, que es va traslladar fins a l’Institut Anatòmic Forense perquè se li practiqués la corresponent autòpsia.

Cardiopatia congènita

L’exministra de Defensa i d’Habitatge tenia una cardiopatia que se li va detectar abans de nàixer. “Jo vaig nàixer al 71 i ho van detectar a través de l’otòfon. Només deu anys després van arribar a Espanya les màquines que permeten fer ecocardiogrames i vam saber que tenia el que es coneix com el cor al revés, la transposició de grans vasos”, va explicar la mateixa ministra. Han estat diverses les ocasions en les quals Carme Chacón ha participat en campanyes d’informació i sensibilització contra les cardiopaties congènites per recordar que “la detecció, la prevenció i el control” d’aquesta malaltia poden “salvar vides”. Una malaltia que, segons es va encarregar de recordar, no li ha impedit fer una vida normal, i fins i tot disfrutar d’una de les seues grans passions, el bàsquet. Primera ministra de Defensa Nascuda a Esplugues de Llobregat, Barcelona, el 1971, va ser la primera dona a Espanya a ocupar la cartera de Defensa, a la qual va arribar el 2008. També amb Rodríguez Zapatero de president del Govern, va ser ministra d’Habitatge el 2007.

Mare d’un fill, va exercir el càrrec de vicepresidenta del Congrés. Dins del PSOE, va ser contrincant a la Secretaria General del partit d’Alfredo Pérez Rubalcaba el 2012 i va ocupar la Secretaria de Relacions Internacionals fins que va dimitir el 2016. Chacón, militant del PSC, va renunciar a entrar a les llistes electorals dels comicis del 26 de juny del 2016 i va abandonar l’acta de diputada per incorporar- se a un bufet d’advocats a Madrid en el qual treballava actualment. La consternació i la incredulitat per la seua mort es van fer patents en la major part dels missatges que van arribar a través de les xarxes socials.

Suspenen actes de campanya

Els tres contrincants en la carrera a la secretaria general del PSOE, Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López, van coincidir aquest diumenge a anunciar la suspensió de tots els actes de campanya a les Primàries en senyal de dol per la mort de la històrica socialista Carme Chacón.

Política compromesa amb la continuïtat de l'Acadèmia de Talarn La històrica socialista va visitar en diverses ocasions Lleida. Una va ser mentre tenia el càrrec de ministra de Defensa el 2011. Llavors, a la presentació d’un nou curs acadèmic a l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials de Talarn, va expressar el seu compromís per assegurar la continuïtat de l’acadèmia. Anys més tard, aquesta es veuria amenaçada, i ja fora del Govern va fer les gestions pertinents a Madrid perquè finalment l’Executiu del PP optés per anunciar la continuïtat de Talarn, tal com recordava aquest diumenge Òscar Ordeig, primer secretari del PSC de Lleida. Un altre dels projectes de Lleida a què l’exministra donava suport és el Museu de la Ciència, per al qual Defensa i la Paeria van arribar a un acord per construir-lo. Carme Chacón va visitar Lleida en diverses ocasions protagonitzant mítings electorals del PSC, partit al qual estava afiliada, i també en visites oficials com a ministra de Defensa i vicepresidenta del Congrés. Durant les seues visites va oferir entrevistes a aquest diari i a Lleida Televisió en diverses ocasions.

La primera dona a posar ferms els soldats Carme Chacón va ser la primera dona ministra de Defensa a Espanya, fet que en el seu dia va ser tot un símbol de l’avenç dels drets de la dona en un àmbit molt masculí com el castrense. Va ocupar aquest lloc, al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, entre l’abril del 2008 –vint anys després de l’entrada de la dona a l’Exèrcit– i el desembre del 2011. A la presa de possessió com a ministra, va acabar el discurs amb la seua primera ordre com a màxima responsable dels tres Exèrcits: “Capità, mani ferms”; i a continuació “Visca Espanya! Visca el rei!”. L’escena va obrir tots els telenotícies pel seu simbolisme. També va trencar motllos al passar revista embarassada de 7 mesos a les tropes destinades a l’Afganistan i quan va desafiar, en tres ocasions diferents, el protocol de la Pasqua Militar al portar esmòquing, primer, i pantalons, després, en lloc del vestit llarg que manen els cànons per a les dones en aquest tradicional acte. L’excap de l’Estat Major de la Defensa José Julio Rodríguez, que hi va coincidir al capdavant de l’Exèrcit, la va qualificar aquest diumenge com “una gran política i millor persona” i es va declarar “tremendament impressionat” per la seua mort.

Consternació en el socialisme i a la resta de formacions

  • «Va ser un símbol de la igualtat real entre homes i dones i una gran socialista» Àngel Ros, president del PSC 
  • «Era molt bona persona i amiga. I bona mare. Va voler ser-ho malgrat que l’hi van desaconsellar» Tere Cunillera, exdiputada del PSC 
  • «Era una dona alegre, vital i enèrgica que transmetia molta força» Òscar Ordeig, PSC Lleida
  • «Va ser una dona molt coherent i amb gran capacitat de treball» Fèlix Larrosa, PSC Lleida ciutat

La mort de Carme Chacón va agafar per sorpresa tot el món polític, que va reaccionar amb consternació, en especial a través de les xarxes socials. El president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, va enviar un missatge de condol a la família i va destacar que “els socialistes hem sentit molt la seua pèrdua”. “Va ser una dona que va optar a liderar el PSOE i la primera ministra de Defensa. És un símbol de la igualtat real entre home i dona i una socialista de cap a peus. Lamentem moltíssim la seua pèrdua”, va afirmar. “Per desgràcia, el cor li ha fallat, però mai li va fallar el coratge i convicció”, va afirmar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. “La recordarem sempre com a militant, una persona de conviccions, sempre defensant les seues idees”, va afegir, visiblement compungit. L’exdiputada lleidatana Tere Cunillera, molt unida a Chacón a nivell personal, es va mostrar molt afectada: “Encara no m’ho acabo de creure, és una cosa molt injusta, una mala passada de la vida. Tenia una limitació física evident, però va demostrar sempre una gran valentia i coratge, treballant molt per tirar endavant la seua carrera. No tinc paraules, sóc molt amiga de la Carme, era molt molt bona persona i amiga.” La gestora del PSOE va lamentar aquesta mort i la va definir com una figura “sempre a l’avantguarda” del partit.

L’expresident del Govern Felipe González va afirmar que “deixarà forat” i la va elogiar “per la seua lluita en favor de la justícia social”. “Consternat i trencat” es va mostrar l’exlíder socialista Pedro Sánchez, mentre que l’antic contrincant de Chacón en primàries Alfredo Pérez Rubalcaba va assegurar sentir-se “desolat”. Els barons socialistes també van mostrar tristesa per la notícia i la presidenta andalusa, Susana Díaz, va publicar a les xarxes una foto de Chacón amb el missatge: “No t’oblidaré mai.”

Els reis Felip i Letícia i també Joan Carles i Sofia van destacar “el seu compromís i servei a Espanya”. També molts dels seus rivals polítics es van afegir als condols. El president del Govern, Mariano Rajoy, la va qualificar de “gran política amb sentit d’Estat” i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar sentir-se “tocat” per la notícia. La portaveu del Govern, Neus Munté, va lamentar “una pèrdua molt gran per al socialisme i per a la política catalana i espanyola”. “Se’n va una dona brillant i de gran capacitat política”, va dir Pablo Iglesias, de Podem. Fins i tot la presidenta de Xile, Michelle Bachelet, va elogiar la seua figura com “una valerosa socialista que va obrir espais per a les dones a la política espanyola”.

Més reaccions a Lleida El primer secretari del PSC de Lleida, Òscar Ordeig, va ressaltar que “va trencar motlles” i va ser “un referent per a molta gent”. “Era una dona alegre, vital i enèrgica que transmetia molta força.” “Va ser molt coherent i tenia una capacitat de treball impressionant. Deia el que pensava i defensava les seues idees”, va afegir Fèlix Larrosa, primer secretari de Lleida. El diputat del Partit Popular José Ignacio Llorens va dir que era una “excel·lent persona i gran política”.

tracking