SEGRE

Sis detinguts per estafar 340 persones d'edat avançada amb falses revisions del gas

Els Mossos d’Esquadra han realitzat tres escorcolls, dos a Barcelona i un a l’Alameda de la Sagra (Toledo)

Una imatge de l'operació contra els falsos revisors del gas.

Sis detinguts per estafar 340 persones d'edat avançada amb falses revisions del gasMossos d'Esquadra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra de Barcelona han culminat una investigació iniciada fa més de 10 mesos que ha permès desarticular dos grups organitzats dedicats a realitzar estafes i furts a gent d’edat avançada fent-se passar per falsos operaris del gas.

Segons ha explicat aquest dimarts la policia catalana, han estat detingudes sis persones i s’han realitzat tres entrades i escorcolls, dos a Barcelona i un a l’Alameda de la Sagra (Toledo), que han permès recuperar més de 43.000 euros en efectiu, material informàtic, eines per realitzar les simulacions i llistats de víctimes potencials.

Se’ls relaciona amb un total de 340 fets comesos durant l’últim any en què estafaven una mitjana de 250 euros per cas. A més, també sostreien objectes si podien distreure els avis mentre simulaven la reparació.

Els detinguts són de nacionalitat espanyola, d’edats compreses entre 28 i 36 anys i han estat detinguts a Barcelona, Alameda de la Sagra (Toledo) i Zafra (Badajoz).

La investigació es va iniciar arran de la denúncia d’un home de 94 anys, veí de Nou Barris, de Barcelona, que va explicar que dos falsos operaris del gas van entrar al seu domicili i un cop a l’interior el van distreure i li van sostreure dos ordinadors portàtils. Les gestions dutes a terme van permetre identificar els autors d’aquell fet i se’ls va poder relacionar amb altres persones amb qui haurien orquestrat un sistema per realitzar massivament aquest tipus d’estafes arreu de tot el territori espanyol.

el vídeo de les detencions

El ‘modus operandi’

Per cometre aquestes estafes, les persones ara detingudes realitzaven una primera trucada des d’un telèfon que utilitzava un dels investigats. Aquesta primera trucada servia per detectar una víctima potencial que pogués caure en l’engany. Durant la conversa es feien passar per organismes oficials de les administracions del territori on actuaven, per exemple, de part de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana o de la Comunitat de Madrid, i els informaven que properament passaria pel seu domicili un inspector del gas per a fer una revisió.

Es donava el cas que empraven arguments diferents segons el lloc on actuaven. Així, per exemple, a Catalunya fingien la instal·lació d’un sensor de fums, aprofitant una campanya institucional recent que proposava instal·lar aquests aparells en domicilis de persones grans amb risc de pobresa energètica per preveure incendis que es poguessin originar per deteriorament d’aparells de calefacció.

Mentre realitzaven aquesta falsa revisió, instal·lació o reparació, un cop es trobaven dintre del domicili, els ara detinguts tornaven a trucar les víctimes fingint realitzar una gravació de veu per distreure’ls al telèfon i aconseguir que el fals operari pogués moure’s per les estances de l’habitatge sense control a la recerca d’objectes de valor.

Totes les trucades que realitzaven eren a persones d’edat avançada, essent la mitjana d’edat de les víctimes de 85 anys. Aquestes víctimes en poques ocasions es desplaçaven a dependències policials per tal de presentar la pertinent denúncia.

Dels sis detinguts, dos han ingressat a presó preventiva i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs amb l’obligació de presentar-se periòdicament davant del Jutjat.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Recomanacions per evitar estafes realitzades per falsos revisors: 1 ) Des de Mossos d’Esquadra es recomana que cap persona realitzi un pagament en efectiu a un operari del gas. En cas de rebre qualsevol comunicació d’una empresa de subministraments, davant el dubte, s’ha de trucar al servei d’atenció al ciutadà de la companyia que tinguin contractada per assessorar-se. 2 ) En cas de concertar-se alguna visita d’aquest tipus, es recomana que hi sigui present algun familiar o veí que pugui acompanyar a la gent gran. 3 ) En qualsevol cas, si es sospita que s’ha estat víctima d’una estafa d’aquestes característiques han de posar-se en contacte amb el número d’emergències 112 o anar a qualsevol dependència del Cos de Mossos d’Esquadra.

Una imatge de l'operació contra els falsos revisors del gas.

Sis detinguts per estafar 340 persones d'edat avançada amb falses revisions del gasMossso d'Esquadra

Una imatge de l'operació contra els falsos revisors del gas.

Sis detinguts per estafar 340 persones d'edat avançada amb falses revisions del gasMossos d'Esquadra

tracking