SEGRE

Detingut un islamista després de l'atac "terrorista" al Dortmund

Membres de la policia al voltant de l'Hotel L'arrivee a Dortmund.

Detingut un islamista després de l'atac "terrorista" al DortmundEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia federal alemanya va informar aquest dimecres que l’atac amb explosius contra l’autobús de l’equip alemany de futbol del Borussia Dortmund s’investiga com un atemptat "terrorista" i va avançar que s’ha arrestat temporalment una persona de l’"espectre islamista".

La portaveu de la Fiscalia, Frauke Köhler, va confirmar davant dels mitjans de comunicació que al lloc dels fets es van trobar tres textos idèntics que apunten a "un possible rerefons islamista", en els que es demana que Alemanya retiri els avions Tornado que participen en la missió militar a Síria i el tancament de la base aèria nord-americana de Ramstein (sud-oest d’Alemanya).

Segons va afegir, en una pàgina d’internet d’extrema esquerra també s’ha reivindicat l’atac, però els investigadors tenen "dubtes considerables" sobre la veracitat d’aquest missatge.

Les forces de seguretat tenen en el seu punt de mira dos sospitosos de l’espectre islamista i han registrat els seus habitatges, però només un ha estat arrestat temporalment mentre s’estudia si es demana el seu ingrés a la presó.

L’atac va tenir lloc ahir cap a les 19.15 hores (17.25 GMT) quan es van registrar tres explosions al pas de l’autobús del Dortmund al seu camí de l’estadi per enfrontar-se al Mònaco en el partit d’anada de quarts de final de la Lliga de Campions.

Va resultar ferit a un braç pels vidres trencats el futbolista català Marc Bartra, però Köhler va explicar que els danys podien haver resultat molt més greus. Els artefactes, que es trobaven darrere d’una tanca, contenien peces de metall i una d’elles es va incrustar en el marmessor d’un dels seients de l’autobús.

L’abast dels explosius, la composició dels quals continua investigant-se, va superar els cent metres, va precisar la portaveu de la fiscalia. Pel tipus d’atac, els investigadors assumeixen que es tracta d’un atemptat amb "rerefons terrorista", encara que Köhler va insistir que "els motius concrets no estan clars en aquests moments".

El ministre de l’Interior del "Land" de Renània del Nord-Westfàlia, Ralf Jäger, va advertir en una intervenció anterior que no pot descartar cap via d’investigació -inclosa la relacionada amb seguidors violents- i va recordar que a tot el "Land" s’han reforçat de forma permanent els dispositius de seguretat.

"Vigilem cada acte públic, no només els multitudinaris", va apuntar el polític socialdemòcrata, que va al·ludir a la "situació especial" que es viu en aquest populós estat federat de l’oest d’Alemanya. Jäger va recordar, a més, que hi ha de partir de la base que els autors de l’atac contra l’autobús continuen lliures i probablement a la regió.

La ciutat de Dinslaken i altres punts de la conca del Ruhr, la regió tradicionalment minera on es troba Dortmund, es considera un bastió del salafisme, minoria radical musulmana, que suma uns 10.000 individus a tot Alemanya.

A la regió es concentren així mateix diversos clubs de la Bundesliga -com el Schalke i el Borussia Mönchengladbach-, tots ells amb aficions molt combatives. A l’esmentat "Land", governat per socialdemòcrates i verds, se celebren eleccions regionals el proper 14 de maig, els últims comicis al país davant de les generals del proper setembre i embolicades per tant en una forta expectació.

tracking