SEGRE

SÍRIA CONFLICTE

EUA vol que Rússia deixi de recolzar Síria

Dóna a elegir entre Trump o el règim d’Al-Assad i adverteix que ni Hitler va usar armes químiques || Moscou assegura que les relacions viuen el seu pitjor moment des del final de la Guerra Freda

El portaavions USS Carl Vinson i el seu grup d’atac al mar del Sud de la Xina.

El portaavions USS Carl Vinson i el seu grup d’atac al mar del Sud de la Xina.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units esperen que Rússia deixi de donar suport al president sirià, Bashar al-Assad, perquè accions com l’atac químic de la setmana passada l’han privat de tota legitimitat, va sostenir aquest dimarts el secretari d’Estat nord-americà, Rex Tillerson, poc abans de viatjar a Moscou per reunir-se amb les autoritats russes. La Casa Blanca va dir que ni tan sols Hitler va utilitzar armes químiques com Al-Assad va fer. “Per a nosaltres està clar que el regnat de la família Al-Assad està arribant al seu final”, va declarar Tillerson a la premsa durant la cimera dels ministres d’Exteriors del G-7 a Itàlia, abans de viatjar a Moscou en visita oficial. “Esperem que el Govern rus arribi a la conclusió que s’han alineat amb un soci no fiable, en el cas de Bashar al-Assad”, va afegir.

Els països occidentals culpen el president sirià de l’atac químic a la província d’Idlib, en què van morir prop d’un centenar de persones, i el president dels EUA, Donald Trump, va respondre amb el llançament de míssils de creuer Tomahawk contra una base aèria siriana. Això va posar el Govern nord-americà en una disputa oberta amb el president rus, Vladímir Putin, que ha mantingut el seu suport al seu aliat Al-Assad, que nega tenir cap responsabilitat en l’atac químic.

Els països occidentals busquen en l’ONU un nou rebuig de l’atac químic de la setmana passada

Tillerson va afirmar que Rússia no ha complert el seu paper com a patrocinador de l’acord del 2013 en virtut del qual Al-Assad es va comprometre a renunciar al seu arsenal químic. “Aquests acords van estipular Rússia com a garant d’una Síria lliure d’armes químiques”, va afirmar.

A la cimera del G-7, els ministres d’Exteriors dels EUA, el Regne Unit, Itàlia, França, Alemanya, el Canadà i el Japó van donar suport a fomentar una solució “política i no militar” a Síria amb la participació de Rússia, i van rebutjar una proposta britànica de noves sancions contra Moscou.

Per la seua banda, Vladímir Putin va dir que tenia informació sobre possibles “provocacions” futures a Síria per provar de “culpar” el règim de Bashar al-Assad d’atacs amb armes químiques, si bé no va oferir cap prova d’aquesta sospita.

“Tenim informació de diverses fonts sobre les provocacions que s’estan preparant en altres regions de Síria, entre les quals hi ha les zones al sud de Damasc”, va advertir el mandatari rus, principal defensor d’Al-Assad després del suposat atac químic. Així mateix, el ministeri rus d’Exteriors va dir que les relacions entre Rússia i els EUA viuen el moment més complicat des del final de la Guerra Freda.

El règim nord-coreà assegura que està preparat davant d’un atac preventiu dels EUA

A l’ONU, Estats Units, França i el Regne Unit van presentar al Consell de Seguretat un nou projecte de resolució sobre el recent atac químic a Síria, després que el text original fos rebutjat per Rússia. Funcionaris del Consell de Seguretat Nacional del president nord-americà, Donald Trump, van assegurar tenir en el seu poder “proves fisiològiques” que el règim sirià va utilitzar gas sarín contra la població a Khan Shaykhun.

Trump podria actuar contra Corea del Nord sense la Xina El president nord-americà, Donald Trump, va instar aquest dimarts la Xina a col·laborar per “solucionar el problema de Corea del Nord”, però va remarcar que el seu Govern està disposat a resoldre la qüestió sense l’ajuda de Pequín. “Corea del Nord està buscant problemes. Si la Xina decideix ajudar, serà molt bo. Si no, solucionarem el problema sense ells”, va indicar Trump al seu compte de Twitter, amb referència als repetits llançaments de míssils balístics per part de Pyongyang. Aquest cap de setmana, els Estats Units van ordenar mobilitzar el portaavions USS Carl Vinson i el seu grup d’atac cap a aigües properes a Corea del Nord com a mostra de força. Washington ha advocat per un enduriment de la seua estratègia per frenar els avenços del programa nuclear i de míssils de Pyongyang després de l’arribada de Trump a la Casa Blanca al gener, i ha apuntat que analitza diferents escenaris, com un atac preventiu o l’eliminació de Kim Jong-un.No obstant, molts analistes descarten de moment aquesta possibilitat a causa de l’enorme cost en vides civils que una acció així podria tenir en països aliats dels EUA com Corea del Sud o el Japó. Per la seua part, Corea del Nord va replicar que està preparat per respondre a un “atac preventiu” dels Estats Units.

tracking