SEGRE

SUCCESSOS

Desarticulen una organització que robava joies a ancians al carrer

Els Mossos d’Esquadra han detingut 16 persones per furts i robatoris violents a diverses localitats catalanes i de la resta de l’Estat

Desarticulen una organització que robava joies a ancians al carrer

Desarticulen una organització que robava joies a ancians al carrerMossos d\\\'Esquadra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra han detingut 16 persones, de les quals 14 han ingressat a la presó, i desarticulat una organització criminal que abordava ancians al carrer i els robava joies, a la distracció o violentament, amb uns guanys anuals d’uns 200.000 euros, ha informat aquest dijous la policia catalana.

Els Mossos han detingut 16 persones de nacionalitat romanesa, d’entre 20 i 36 anys, com a presumptes autors de pertànyer a una organització criminal dedicada a cometre furts i robatoris violents a persones d’edat avançada al carrer a diverses localitats catalanes i de la resta de l’Estat, blanqueig de capitals, falsedat documental, usurpació de l’estat civil i tràfic de drogues.

Els detinguts constituïen una estructura totalment jerarquitzada en la qual cadascú tenia un paper determinat.

D’una banda, els homes s’encarregaven de traslladar a les dones fins els punts de la ciutat on és habitual trobar gent gran a primera hora del matí.

Una vegada allà, les dones interactuaven oferint-los favors sexuals o de servei domèstic com a maniobra de distracció, i en aquell moment aprofitaven la confusió generada per sostreure’ls objectes personals com rellotges, cadenes i joies.

S’ha pogut comprovar que cada equip de treball podia obtenir uns 1.000 euros al dia i que els guanys anuals originats a partir d’aquests il·lícits se situaven a prop dels 200.000 euros.

D’altra banda, els líders de l’organització s’encarregaven de la gestió dels vehicles, que posaven a nom de testaferros per evitar que els identifiquessin o els relacionessin amb els robatoris, a més de vendre l’or sostret mitjançant una xarxa de receptadors.

La investigació ha permès contrastar que un d’aquests receptadors comprava aquestes joies pel valor del seu pes en or i pagava un preu per sobre de mercat per a, així, blanquejar diners del tràfic de drogues.

Una investigació paral·lela per part dels Mossos ha destapat una trama de blanqueig de capitals basada en la tramesa de diners a l’estranger ja que aquestes persones acumulaven antecedents pels mateixos fets a Alemanya, Bèlgica, França i Holanda, a més de tenir una gran mobilitat per tot Espanya, on passaven dies -fins i tot setmanes senceres- a la Comunitat Valenciana i a Andalusia.

Aquesta primera fase de la investigació s’ha saldat amb set entrades i registres de domicilis de Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, la recuperació de 21 rellotges de diferents valors, vuit vehicles, joies, diamants, bàscules de precisió, documents falsos que utilitzaven per posar a nom dels testaferros els vehicles i segurs, 4.400 euros en efectiu i un quilogram d’haixix.

Així mateix, s’ha pogut acreditar la participació de persones de l’organització en una trentena de fets succeïts durant la investigació.

Catorze dels setze detinguts, que no havien estat mai en centres penitenciaris malgrat acumular més d’un centenar d’antecedents, han ingressat a presó per ordre del Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona, i els Mossos no descarten més arrestos en els propers dies o en una segona fase de la investigació.

el vídeo de l'operació

Desarticulen una organització que robava joies a ancians al carrer

Desarticulen una organització que robava joies a ancians al carrerMossos d\\\'Esquadra

tracking