SEGRE

POLÍTICA CATALANA

PDeCAT i ERC intenten minimitzar diferències al voltant del referèndum i reforçar la unitat

Junqueras treu importància a l’última picabaralla i reafirma el compromís per celebrar-lo || Munté desdramatitza les diferències entre els membres de JxSí si són qüestions alienes al sobiranisme

Puigdemont va posar ahir amb les cinc advertències sobre conseqüències penals de desatendre el TC.

Puigdemont va posar ahir amb les cinc advertències sobre conseqüències penals de desatendre el TC.TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van instar aquest dimecres ERC que s’aboni a la “discreció” dels sobiranistes per no fer una “sensació d’olla de grills” en el procés independentista. Pascal va incidir en tot cas que no es fa “cap favor als ciutadans airejant” detalls de la preparació del referèndum.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, es va pronunciar també en termes semblants al criticar que la dirigent d’ERC, Marta Rovira, “especuli” amb el referèndum a l’apuntar la possibilitat de crear una borsa d’aturats per organitzar-lo i va reclamar “discreció” i “sentit d’Estat”.

El Govern acusa Madrid d’abandonar els catalans, fins i tot els no independentistes

Van ser precisament aquestes declaracions de Rovira les que van iniciar les desavinences entre els grups que formen JxSí. Pel que fa a aquest tema, i en la mateixa línia en la qual ja es va pronunciar la portaveu del Govern i vicepresidenta del PDeCAT, Neus Munté, Pascal va afirmar que “és bo que tothom faci el que li toqui fer” i considera que el Govern ha de treballar en el referèndum i a intentar “el pacte fins al final”, mentre que els partits han “de posar tota la carn a la graella per guanyar” la consulta.

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va provar de treure ferro a l’assumpte i va evitar fer declaracions limitant-se a dir que el que hi ha “és un compromís de tots per treballar i celebrar el referèndum”. També Munté va provar aquest dimecres de restar importància a les diferències entre el PDeCAT i ERC, sempre que sigui en “determinades qüestions” alienes al procés sobiranista, en les quals aquestes formacions vulguin marcar “perfil propi”.

D’altra banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, juntament amb Junqueras, van publicar aquest dimecres un article al diari belga Le Soir en el qual adverteixen que no renunciaran a celebrar la consulta “aquest any”.

L’expresident dels EUA descarta involucrar-se en la convocatòria del referèndum

Els contraris a la independència, per la seua part, sí que van donar importància a les “fissures” dels partits independentistes. La secretària primera de la Mesa del Congrés, Alicia Sánchez-Camacho (PP), va assenyalar que existeixen “fissures rellevants i importants” entre el PDeCAT i ERC, malgrat “escenificar” una unitat que “és falsa i aparent”. Segons Camacho, es posicionen davant d’unes noves eleccions per “sobreviure” electoralment, sobretot l’antiga Convergència, que perd terreny davant d’ERC.

A més a més, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va demanar a Puigdemont, Junqueras i la CUP que es “donin per vençuts” perquè el seu procés independentista “no porta enlloc” i plegats xocaran sempre “amb el mur de la democràcia”.

En un altre ordre de coses, Puigdemont i Junqueras van retreure al Govern central haver “abandonat els catalans”, inclosos aquells que no són independentistes.

Els EUA consideren la independència com un “tema intern” d’Espanya El Govern dels Estats Units va emetre aquest dimecres un comunicat en el qual considera que Catalunya és “un assumpte intern” espanyol i està “profundament compromès a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida”. Aquest comunicat es difon dies després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, viatgés als Estats Units per parlar sobre el procés secessionista català i de la visita de dos congressistes nord-americans a Barcelona. L’Executiu català no va tardar a reaccionar al comunicat assegurant que l’ambaixada nord-americana a Espanya va emetre el comunicat “a petició del Govern espanyol”. “Segurament és un comunicat a petició del Govern espanyol a causa de l’èxit dels contactes recents amb representants dels Estats Units” amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, van destacar fonts del Govern. Ho van atribuir també a interessos mutus d’Espanya i els Estats Units i van afirmar que això “demostra que el cas català forma part de l’agenda política i diplomàtica dels Estats i, per tant, no és cap assumpte intern”. “Es constata que el cas de Catalunya és un assumpte polític rellevant que mou el Govern nord-americà a expressar una posició de no-ingerència, però subratlla la seua existència”, van valorar les mateixes fonts. També s’hi va pronunciar l’expresident nord-americà Jimmy Carter, que va assegurar en un comunicat que va dir a Puigdemont que “ni ell ni el Carter Center no poden estar involucrats” en la convocatòria d’un eventual referèndum d’independència. Van explicar que Puigdemont li va traslladar les seues intencions i ell va respondre que no s’hi involucrarien. Per la seua part, el Govern va reiterar que el president Puigdemont “no va demanar” a Carter que es posicionés en aquest tema.

tracking