SEGRE

CIMERA BILATERAL

Putin posa condicions per tornar a col·laborar amb Washington a Síria

Només si és per actuar contra grups terroristes, és a dir, sense atacar Al-Assad || EUA afirma que dos potències nuclears no poden tenir una relació tan dolenta

Tensa encaixada de mans davant de la premsa dels caps de la diplomàcia de Rússia i els Estats Units.

Tensa encaixada de mans davant de la premsa dels caps de la diplomàcia de Rússia i els Estats Units.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president rus, Vladímir Putin, va expressar aquest dimecres al secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, la seua disposició a reprendre la cooperació militar a Síria, sempre que els EUA confirmin que l’objectiu és la lluita contra els grups terroristes. D’aquesta manera, deixa clar que no preveu deixar de donar suport al president sirià, Bashar al-Assad. Així ho va dir el ministre rus d’Exteriors, Sergei Lavrov, amb Tillerson després de reunir-se tots tres al Kremlin, amb referència a l’acord que mantenien els EUA i Rússia per evitar incidents aeris a Síria.

Lavrov i Tillerson van donar suport que s’investigui l’atac químic de la setmana passada a la província siriana d’Idleb, però van discrepar sobre el futur del règim de Bashar al-Assad. Sobre això, Tillerson va assegurar que, segons l’opinió de Washington, el règim d’Al-Assad va planificar i va perpetrar l’atac químic en el qual van morir prop d’un centenar de persones el passat 4 d’abril. I va assegurar que l’esmentat atac “només va ser un dels casos relacionats amb l’ús d’armes químiques per part del règim d’Al-Assad”, que va xifrar en cinquanta incidents.

Rússia va tornar a vetar aquest dimecres una resolució de l’ONU per condemnar l’atac químic a Síria

Pel que fa al futur d’Al-Assad, va tornar a insistir que “el regnat de la família d’Al-Assad està arribant a la fi”. Va dir que Rússia, com “l’aliat més proper” de Damasc, ha de fer comprendre a Al-Assad aquesta realitat irrefutable, i va afegir que les dos parts coincideixen en la necessitat d’una Síria “unida i estable”.

El cap de la diplomàcia russa va recordar l’ocorregut quan els Estats Units van decidir promoure l’enderrocament dels líders de l’antiga Iugoslàvia, Líbia i l’Iraq, i va subratllar que la caiguda d’Al-Assad només beneficiaria l’Estat Islàmic.

Així mateix, Tillerson va admetre que les relacions entre els dos països es troben a un nivell “molt baix” i que això no és possible entre les dos grans potències nuclears del món.

Trump diu “animal” a Al-Assad i descarta enviar tropes a Síria El president dels Estats Units, Donald Trump, va afirmar aquest dimecres que el mandatari sirià, Bashar al-Assad, és un “animal”, mentre que va descartar que el seu país tingui pensat entrar a Síria per posar fi al conflicte. “Si Rússia no hagués entrat i recolzat aquest animal, no hi hauria un problema ara mateix”, va dir en una entrevista concedida a la cadena de televisió Fox Business que havia de ser retransmesa íntegrament ahir a la nit. Trump va voler mostrar-se taxatiu a l’hora de descartar la tramesa de forces militars a Síria. “No anirem a Síria”, va insistir. “Quan veig persones utilitzant aquestes horribles armes químiques i veig aquests preciosos nens morts als braços del seu pare o nens respirant amb dificultat per sobreviure... Quan vaig veure això, vaig fer cridar immediatament el general Mattis”, va assegurar, amb referència a James Mattis, el cap del Pentàgon.

tracking