SEGRE

REGNE UNIT BREXIT

May anticipa les eleccions per reforçar la seua posició davant el Brexit

La UE diu que no canviarà el calendari per a les negociacions amb el Regne Unit || Escòcia avisa que la decisió reforça la seua idea per exigir un altre referèndum

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va anunciar l’avanç de les eleccions.

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va anunciar l’avanç de les eleccions.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar aquest dimarts que sol·licitarà al Parlament la convocatòria d’eleccions anticipades per al proper 8 de juny amb l’objectiu d’enfortir la posició negociadora del país de cara al Brexit i garantir l’estabilitat.

En una inusual compareixença davant de la seua residència, al número 10 de Downing Street, va criticar durament l’oposició, principalment els laboristes, que va acusar de debilitar amb la seua postura la posició negociadora de Londres amb la UE i de generar incertesa i inestabilitat.

May va sol·licitar formalment a la Unió Europea l’inici de les converses per al Brexit el passat 29 de març, després que els britànics decidissin al referèndum del 23 de juny del 2016 per un 52% que volien abandonar el bloc. En aquest sentit, la primera ministra va defensar que el Govern ha complert el “mandat” i va recalcar que “el Regne Unit està abandonant la Unió Europea i no hi pot haver marxa enrere”.

El Partit Conservador de May és el favorit per ocupar Downing Street del diari britànic The Guardian, que concedeix als tories un 46% dels vots, xifra que suposa un avantatge de 21 sobre els laboristes de Jeremy Corbyn. Els liberaldemòcrates sumen un 11 per cent.

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va acusar la cap del Govern britànic de voler imposar un Brexit dur amb l’anunci d’unes eleccions generals anticipades al Regne Unit per al 8 de juny i va advertir que els comicis reforçaran el seu mandat de cara a buscar la independència per al territori.

Per la seua banda, l’equip del president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assegurar que la Unió Europea a Vint-i-set no preveu canviar el calendari previst per negociar la sortida del Regne Unit –país que compta amb dos anys per pactar les condicions de divorci–, malgrat l’avançament electoral anunciat.

La decisió d’avançar les eleccions va desencadenar una reacció a l’alça de la lliura esterlina, que assolia el seu millor canvi davant el dòlar des del desembre, mentre que l’FTSE 100 de la Borsa de Londres registrava la pitjor sessió des del juny, i es va deixar al tancament un 2,46 per cent.

tracking