SEGRE

CORRUPCIÓ POLÍTICA

Ignacio González, expresident madrileny, detingut per lucrar-se amb el Canal de Isabel II

El jutge investiga si va desviar fons de l’entitat per tal d’enriquir-se || Es tracta del segon home de confiança d’Esperanza Aguirre arrestat per corrupció en un nou escàndol per al Partit Popular

La Guàrdia Civil va escorcollar ahir el despatx de l’expresident madrileny, al centre de la imatge.

La Guàrdia Civil va escorcollar ahir el despatx de l’expresident madrileny, al centre de la imatge.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil va detenir aquest dimecres l’expresident de la Comunitat de Madrid i home de confiança d’Esperanza Aguirre, Ignacio González, en una operació dirigida pel jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco contra la corrupció en la gestió del Canal de Isabel II en què van ser arrestades onze persones més.

El jutge, en el marc de l’operació Lezo, investiga presumptes delictes de prevaricació, organització criminal, malversació, suborn, blanqueig, frau, falsificació documental i corrupció en els negocis. És a dir, si van desviar fons del Canal de Isabel II, empresa pública de l’aigua de la comunitat madrilenya, presidida per González entre els anys 2003 i 2012, per enriquir-se.

Cristina Cifuentes i Ángel Garrido van portar a la Fiscalia les sospites sobre l’anterior gestió del Canal

En la tramitació d’aquest cas tenen un paper clau la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i l’actual responsable del Canal, Ángel Garrido, ja que van ser ells els que van presentar una denúncia a la Fiscalia el juliol del 2016 on exposaven les seues sospites sobre les presumptes pràctiques fraudulentes en la gestió del Canal en l’etapa anterior.

González és el segon home de confiança d’Esperanza Aguirre detingut, ja que el que va ser la seua mà dreta, Francisco Granados, es troba en presó preventiva. A més, Ignacio González ja va ser escatxigat per diversos escàndols com el conegut cas Espionatge, que investiga presumptes seguiments a càrrecs públics a la regió durant la seua etapa a l’Executiu autonòmic, o la compra del seu àtic a Estepona.

Durant el dia d’aquest dimecres, els agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil van escorcollar el domicili de l’exmandatari en una exclusiva urbanització d’Aravaca. Una vegada va finalitzar l’escorcoll de casa seua, els investigadors es van desplaçar cap al despatx de González. Entre els detinguts es troben el germà de González i el seu soci a Llatinoamèrica, i per la seua banda la seua dona és investigada en aquesta causa judicial.

El Partit Popular defensa que l’arrest demostra que la Justícia funciona

  • El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va indicar aquest dimecres que la detenció de l’expresident madrileny Ignacio González demostra que “la Justícia funciona”, però considera, al contrari, que la citació a Mariano Rajoy per testificar al judici de la Gürtel és producte de “pressions” al tribunal. Així, va criticar, quan parlava de la citació a Rajoy, la “utilització perversa i espúria” de la figura de l’acusació popular “amb finalitats exclusivament polítiques”, en aquest cas de la fundació Adade. I en el cas de la detenció de González, va recalcar que va ser la mateixa Cristina Cifuentes la que va impulsar amb una denúncia la investigació i va subratllar que el PP està sempre en contra de “qualsevol tipus de corrupció” i va subratllar el seu retret als que han “traït” el partit. 

Marhuenda, imputat en el cas per coaccions a Cifuentes El president i el director del diari La Razón, Mauricio Casals i Francisco Marhuenda, respectivament, han estat citats a declarar avui com a imputats davant del jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco per presumptes coaccions a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, perquè no destapés el cas del Canal de Isabel II. Cifuentes està cridada també a declarar, però en qualitat de testimoni i s’ha compromès a fer “tot el que ens demani” el magistrat. En la mateixa situació es troba el conseller de Presidència i actual responsable del Canal, Ángel Garrido. Cifuentes també donarà avui explicacions en el ple de l’Assemblea de Madrid a instàncies del portaveu de Ciutadans, Ignacio Aguado. El líder del partit taronja, Albert Rivera, considera que la detenció d’Ignacio González és una mostra que el Partit Popular en aquesta comunitat “està en descomposició”. El dirigent de Podem, Pablo Iglesias, va anunciar que estudiarà presentar una moció de censura a Madrid, a la qual Ciutadans ha descartat donar suport. Els socialistes madrilenys reclamen a Cifuentes que “assumeixi responsabilitats” per la detenció de González perquè “ja era” al Partit Popular.

tracking