SEGRE

JUSTÍCIA POLÈMICA

Destituïts per sorpresa els fiscals del ‘cas del 3%’ que afecta CDC

El fiscal general de l’Estat atribueix el relleu a “raons operatives i pràctiques” || Els fiscals mostren la seua preocupació davant de la pèrdua de credibilitat

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, just a l’arribar a la Facultat de Dret de Granada.

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, just a l’arribar a la Facultat de Dret de Granada.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal general de l’Estat, Jesús Maza, va rellevar ahir els fiscals anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo, que eren els que portaven la causa al Jutjat d’Instrucció 1 del Vendrell que investiga el presumpte finançament irregular de CDC, conegut com a cas del 3%, segons van informar fonts fiscals.

La decisió estaria dirigida a evitar que aquests fiscals invoquin l’article 27 de l’Estatut del Ministeri Fiscal per estar en desacord amb alguna directriu del seu superior, el fiscal en cap Anticorrupció Manuel Moix, en el marc de la investigació judicial per aquest assumpte.

Els noms que sonen amb més força per substituir-los són dos fiscals que formen part del departament d’Anticorrupció que tenen els seus despatxos a Barcelona, Fernando Maldonado i Teresa Duerto.

En declaracions als periodistes després de clausurar un curs de Dret Militar i Defensa Nacional a la seu del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, a Granada, Maza va intentar restar rellevància a la decisió. Va afirmar que “cada dia es fan canvis de fiscals per raons operatives i pràctiques” en el que és “una pràctica habitual de la Fiscalia”.

Jesús Maza va assegurar que la decisió “no paralitza res en absolut” perquè és un “canvi de persones dins del que és l’organització del treball del Ministeri Fiscal”.

Tanmateix, no va voler parlar sobre els possibles substituts dels fiscals reemplaçats. “Cal comunicar-ho al Consell Fiscal que se celebra la setmana que ve” i per tant “encara no hi ha cap decisió, i no és meua, a més”, va sentenciar.

Les associacions de fiscals van mostrar preocupació per la pèrdua de credibilitat i independència de la Fiscalia davant de la polèmica sorgida arran de determinades decisions del fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, sobre l’operació Lezo, que afecta Madrid, i després del relleu dels fiscals en el cas del 3%.

La Unió Progressista de Fiscals considera que aquests comunicats emesos per la Fiscalia per aclarir les accions de Moix i de Maza en les dos causes citades són insuficients.

tracking