SEGRE

CORRUPCIÓ POLÍTICA

El jutge creu que Ignacio González va sanejar els comptes del PP de Madrid amb diner públic

Segons el magistrat, va desviar un milió d’euros per pagar els deutes de la campanya d’Esperanza Aguirre el 2011 || La interlocutòria assenyala que ‘els González’ planejaven negocis amb Zaplana

Imatge del furgó de la Guàrdia Civil que va traslladar Ignacio González a la presó de Soto del Real.

Imatge del furgó de la Guàrdia Civil que va traslladar Ignacio González a la presó de Soto del Real.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González hauria desviat de l’Agència d’Informàtica i Comunicacions de la (ICM), dependent de l’administració regional, un milió d’euros per sanejar els comptes del PP de Madrid, segons el jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco, que va decretar divendres presó incondicional per a l’exmandatari.

La interlocutòria del jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco explica que González, com a secretari general del PP madrileny, va tenir la intenció de “sanejar els comptes”, per la qual cosa el 7 de juny del 2012 es va reunir amb José Martínez Nicolás, exconseller delegat d’ICM.

Martínez Nicolás va “unflar” contractes d’ICM amb diverses empreses per aconseguir un milió d’euros

‘Els González’ i Zaplana van planejar adquirir els drets d’un producte per desinfectar aigua

La interlocutòria diu que l’home de confiança de González va subornar càrrecs públics de diversos països

L’exconseller de l’entitat va “unflar” contractes subscrits per l’Agència d’Informàtica i Comunicacions amb PriceWaterhouseCooper (PWC) i Indra per aconseguir un milió d’euros que l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González li va demanar per pagar els deutes derivats de la campanya electoral de les eleccions autonòmiques de l’any 2011, en les quals Esperanza Aguirre es va mantenir a la Presidència després de revalidar la majoria absoluta.

El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional subratlla que gràcies a les actuacions policials dutes a terme “fins al moment” s’ha pogut conèixer que Indra va fer front a un “flux monetari de 687.497,58 euros (566.497,58 euros l’any 2012 i 121.000 euros l’any 2013)” per pagar les empreses proveïdores a la campanya electoral del 2011.

Ignacio González, el seu germà Pablo i la seua esposa, Lourdes Cavero, van posar en marxa diversos negocis amb l’objectiu de fer aflorar el “dineret B” de què disposaven i que tenia “origen il·lícit”, com va ser la constitució d’una empresa de gestió de guarderies, l’adquisició d’una part de l’accionariat d’Auditel i la projecció d’un negoci sobre drets de patent d’un productor de desinfecció d’aigua juntament amb l’exministre Eduardo Zaplana.

L’exministre i la família van adquirir el 50 per cent d’una societat relacionada amb l’advocat uruguaià Fernando Belhot. Tanmateix, les diligències judicials realitzades no permeten aclarir encara si la inversió es va realitzar. El que sí que han revelat, segons la interlocutòria, són els “plans de l’expresident de la Comunitat de Madrid per emprendre aquesta inversió a través de societats opaques”.

Madrid

Pablo González, el germà de l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, es va reunir amb el número dos del ministeri de l’Interior, el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, al saber que eren investigats per la Guàrdia Civil en el marc de la posteriorment batejada com a operació Lezo.

Al ser preguntades per aquesta reunió, fonts del ministeri de l’Interior van explicar que Pablo González va sol·licitar una reunió amb el secretari d’Estat, José Antonio Nieto, que coneixia de la seua etapa com a alcalde de Còrdova ja que el germà d’Ignacio González era directiu de l’Empresa Estatal Mercados Centrales de Abastecimiento (Mercasa) i, per tant, prestava serveis a Mercacordoba.

La reunió, segons aquestes fonts, es va celebrar el passat 8 de març i no va durar més de quinze minuts. “Va ser purament protocol·lària, ja que Pablo González es va limitar a felicitar el secretari d’Estat pel seu recent nomenament i va manifestar la voluntat de col·laborar amb la Secretaria d’Estat en tot el que es pogués fer des de Mercasa.”

Per la seua banda, l’expresident de l’empresa Inassa Edmundo Rodríguez Sobrino, home de confiança d’Ignacio González a Llatinoamèrica, hauria estat “coneixedor i partícip” de pràctiques corruptes a l’estranger, concretament del pagament de suborns a càrrecs públics de països com Panamà, Colòmbia, la República Dominicana i Haití per “manipular” els concursos obtenció de contractes, segons consta a la interlocutòria del jutge, EloyVelasco.

tracking