SEGRE

PANORAMA

Aguirre dimiteix pel cas de González

Diu que deixa el càrrec com a portaveu a l’ajuntament de Madrid per no haver vigilat “tot el que hauria d’haver-ho fet” || És la seua segona dimissió de càrrecs polítics per escàndols de corrupció

Esperanza Aguirre va anunciar ahir la dimissió com a portaveu i regidora de l’ajuntament de Madrid.

Esperanza Aguirre va anunciar ahir la dimissió com a portaveu i regidora de l’ajuntament de Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esperanza Aguirre va anunciar aquest dilluns la dimissió com a regidora i portaveu del PP a l’ajuntament de Madrid, assegurant que se sent “enganyada i traïda” per Ignacio González, que va ser la seua mà dreta i el seu successor a la Presidència de la Comunitat de Madrid, detingut en relació amb la presumpta trama de corrupció en la gestió del Canal de Isabel II.

Segons va declarar, a González li va demanar explicacions quan diversos mitjans de comunicació van publicar sospites sobre les seues actuacions, i aquest l’hi va donar en privat “de forma exhaustiva”. La fins aquest dilluns portaveu municipal del PP va dir que després d’aquelles explicacions no va vigilar “més” i va assegurar que, encara que les informacions que apareixen a la interlocutòria no són una “prova definitiva” de la culpabilitat de l’expresident madrileny, la seua “manera” de concebre la política la porten a dimitir.

El jutge ha demanat dades de fins a seixanta persones sobre aquesta presumpta trama de corrupció

De González va dir, a més, que ha estat una persona de la seua “màxima confiança” que va conèixer a l’ajuntament de Madrid quan aquest era funcionari als anys vuitanta, i va recordar que va ser ella la que el va nomenar subsecretari d’Educació quan era ministra, i que com a presidenta autonòmica el va nomenar vicepresident.

“Els ciutadans tenen dret a demanar que els polítics assumim tota la nostra responsabilitat amb dignitat, sense dilacions i sense excuses, i jo tinc com a norma de conducta no eludir mai les meues responsabilitats i per això presento la dimissió”, va concloure Esperanza Aguirre, visiblement emocionada, per abandonar després la sala sense acceptar preguntes dels periodistes.

L’expresidenta madrilenya, que no feia declaracions des que dijous passat va anar a declarar com a testimoni en el cas Gürtel, va anunciar aquesta decisió en una compareixença convocada poc després que Ahora Madrid i el PSOE anunciessin que en demanarien la dimissió al ple de demà. Amb aquesta, Aguirre és la segona vegada que abandona la política activa. La primera vegada va cessar com a presidenta del Partit Popular de Madrid després de la detenció del seu número 3, Francisco Granados, el 2014, com a presumpte capitost de la trama de corrupció Púnica.

Les claus

  • Partit Popular. El PP va expressar el seu respecte a la “decisió personal” d’Aguirre de presentar la dimissió i va assenyalar que ha estat “una persona rellevant” per al partit.
  • PSOE. El portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, es va referir a la decisió d’Aguirre de dimitir a l’ajuntament de la capital per apuntar que “fa molt de temps que se n’hauria d’haver anat”.
  • Carmena. L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va afirmar que amb la dimissió d’Aguirre es veu que el Govern regional i el PP “se sostenien en una trama criminal”.
  • Podem. El secretari general de Podem a la Comunitat de Madrid, Ramón Espinar, va dir que la dimissió d’Aguirre “no conclou” la “crisi de governabilitat”, ja que, segons la seua opinió, el “problema” no és a l’ajuntament de la capital, sinó al Govern regional i a l’Assemblea madrilenya.
  • Ciutadans. El portaveu de Ciutadans a l’Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado, va afirmar aquest dilluns que la dimissió d’Aguirre a l’ajuntament de Madrid “arriba tard” i “reflecteix la forma en què han entès la política els vells partits”. 

Villar Mir, imputat i demanen dades de Zaplana El jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco ha demanat informació en l’operació Lezo contra la presumpta corrupció al Canal de Isabel II sobre l’exministre Eduardo Zaplana, l’exconseller Alberto López Viejo i l’amo d’OHL, Juan Miguel Villar Mir, aquest últim com a investigat (imputat). Són tres dels noms que figuren entre les fins a seixanta persones sobre les quals el magistrat ha demanat dades, algunes de les quals han estat citades com a investigades i d’altres, no. Fonts properes al cas van precisar que Villar Mir sí que figura entre els investigats pel jutge, que la setmana passada va ordenar dotze detencions, entre les quals la de l’expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, i la de Javier López Madrid, gendre de l’amo d’OHL. López Madrid, conseller d’aquesta constructora, va quedar en llibertat amb una fiança de 100.000 euros, després de declarar davant del jutge pel presumpte pagament d’una comissió d’1,4 milions a l’expresident de Madrid. L’exministre Zaplana apareix al sumari en converses intervingudes a Ignacio González. Fonts pròximes a Zaplana van recalcar que ell no ha estat imputat i van agregar que és normal que el jutge demanés informació sobre les seues propietats. A la interlocutòria dictada divendres pel jutge Velasco es recull que González va proposar a l’exministre “muntar una estructura financera” opaca a l’estranger per “canalitzar algun tipus d’operació a mitjà llarg termini”. Un altre dels focus de la investigació és la reunió del germà d’Ignacio González, Pablo, també detingut en el cas, i el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto.Nieto, que compareixerà divendres al Congrés, va dir que si hagués sabut que Pablo González hi estava implicat, no s’hauria reunit amb ell.

tracking