SEGRE

Lluís Llach: "Els funcionaris que no compleixin la llei de Transitorietat seran sancionats"

Munté ha evitat parlar de sancions, però afirma que els treballadors públics "han de complir les lleis vigents en cada moment"

El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach.

Lluís Llach: "Els funcionaris que no compleixin la llei de Transitorietat seran sancionats"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach ha afirmat que els funcionaris catalans que rebutgin complir la llei de Transitorietat jurídica, pendent d’aprovació pel Parlament i que preveu la desconnexió de l’Estat, "patiran" i seran "sancionats", inclosos els Mossos reticents al procés sobiranista.

Així ho ha explicat el cantautor en diverses intervencions recents en xarrades que ha protagonitzat de la mà de les entitats independentistes Òmnium Cultural i la Asamblea Nacional Catalana (ANC), i que avui ha revelat el diari El País en la seua edició digital a Catalunya.

"En el moment en què tinguem la llei de Transitorietat jurídica, aquesta obligarà tots els funcionaris que treballen i viuen a Catalunya. I el que no la compleixi serà sancionat. Per tant, s’ho hauran de pensar molt bé. Jo no dic que sigui fàcil, al revés, molts d’ells patiran. Perquè dins dels Mossos hi ha sectors que són bastant reticents al que estem fent", va afirmar Llach en un acte del mes de març passat a Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona).

Llach admet que el pas cap a un Estat català independent "no és tan senzill com sembla". El cantautor, un dels diputats independents de la coalició de PDeCAT i ERC que suporta el Govern de la Generalitat al Parlament, ha estat president de la comissió d’estudi del procés constituent a la cambra catalana.

JxSí pretén aprovar aquest estiu la denominada Llei de Transitorietat Jurídica, el projecte de la qual encara no ha estat fet públic, i fer-ho de forma ràpida gràcies a la reforma del reglament de la cambra catalana. "El dia que hi hagi la llei de transitorietat jurídica, el que no hi crei serà sancionat. Queda clar?", va dir Llach en una altra conferència davant de simpatitzants de l’ANC a finals de gener a Barcelona, tal com es pot escoltar en un altre vídeo penjat a la pàgina web d’El País.

Llach, que augura una "declaració d’independència per al proper mes de setembre", apunta en la seua xarrada aquells "ajuntaments, funcionaris o mossos" que siguin reticents a les lleis d’un eventual nou Estat català: "La gent haurà de pensar molt seriosament quina actitud té davant d’una legislació catalana i que si arribem a la independència li demanarà responsabilitats".

"A qui no pagui (els seus impostos) a Catalunya se li sancionarà", amenaça el diputat de la majoria governamental de l’executiu de Carles Puigdemont, que va afegir en la seua xarrada: "L’Estat amenaçarà i cadascú haurà de responsabilitzar-se dels seus actes".

Aquesta informació sobre els comentaris de Lluís Llach apareixen després que el passat 27 de gener l’exjutge Santiago Vidal presentés la seua dimissió com a senador d’ERC després de desencadenar una tempesta política en assegurar en diverses conferències similars les de Llach que el Govern tenia de forma "il·legal" les dades fiscals dels catalans i que investigava jutges a Catalunya, la qual cosa tant la Generalitat com ERC van desmentir.

El Govern: "Els funcionaris han de complir les lleis vigents en cada moment"

Per la seua part, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha afirmat aquest dimarts que els funcionaris "estan obligats a complir les lleis vigents en cada moment" i, encara que ha evitat subscriure les "sancions" de les quals ha parlat el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach, tampoc no l’ha desautoritzat.

En la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu català, Munté ha evitat parlar de sancions, perquè ha dit que "no es planteja" un escenari de desobediències de l’esmentada llei de transitorietat, però ha remarcat, en tot cas, que "les lleis ens obliguen a tots, en cada moment i segons el marc legal vigent".

A més, ha remarcat que les responsabilitats del procés sobiranista "les assumeixen els polítics" i que el Govern va a "preservar i protegir els funcionaris, a tots ells".

Munté ha subratllat, així mateix, que el Govern garantirà els "marcs jurídics" que donin les "màximes garanties" en el "trànsit" de la legalitat estatal vigent a una altra catalana de nova creació, la denominada llei de transitorietat jurídica, que guarda en secret Junts pel Sí fins que es porti a votació en el Parlament.

Sense desautoritzar Llach, Munté s’ha limitat a manifestar "respecte" per les expressions sobre el procés sobiranista que hi pugui haver en la societat, però ha insistit que no entrarà a parlar de sancions perquè no creu que sigui una qüestió que "preocupi" els catalans.

Així, davant de les preguntes de si el Govern sancionaria els funcionaris que incomplissin la llei de transitorietat, Munté ha evitat concretar, al·legant que és un escenari que ella no es planteja que succeeixi.

tracking