SEGRE

PSOE CONTROVÈRSIA

Zapatero veu prejudicis a Catalunya contra Díaz per ser andalusa i dona

El PSC rectifica l’expresident i Sánchez recorda els orígens de Montilla

Zapatero a l’arribar a la seu del PSC ahir.

Zapatero a l’arribar a la seu del PSC ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident del Govern i exlíder del PSOE José Luis Rodríguez Zapatero va assegurar aquest dilluns que el seu repte és “desfer” els “prejudicis” a Catalunya contra la candidata a les primàries del PSOE, Susana Díaz, per ser dona i andalusa, com segons ell va ocórrer també amb Carme Chacón pel seu gènere i origen.

Zapatero es va reunir aquest dilluns amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a la seu socialista a Barcelona, on va protagonitzar un acte amb militants al costat del diputat Eduardo Madina, els dos com a ambaixadors de la campanya de Díaz. “Hi ha un prejudici que no em resisteixo a comentar: en la història del PSOE hi ha hagut normalment candidats i poques candidates. Però he pogut constatar com a testimoni directe que quan hi ha una candidata es té en compte l’origen. Ja va passar amb Chacón, que era catalana i era un problema. I ara Díaz, que és andalusa i és un problema”, va declarar.

A això va respondre el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, que va defensar que a Catalunya “ningú té prejudicis contra ningú” i va subratllar que el PSC es mantindrà neutral en tot el procés de primàries del PSOE i treballarà per mantenir la bona imatge dels tres precandidats que, a més de Díaz, són Pedro Sánchez i Patxi López. L’equip de campanya de Pedro Sánchez, a José Luis Rodríguez Zapatero, mitjançant Twitter, que el president de la Generalitat José Montilla és andalús. “A Catalunya estem orgullosos d’haver tingut dos presidents socialistes, un d’ells d’origen andalús”, va escriure.

Preguntat sobre la proposta de Pedro Sánchez sobre reconèixer a Catalunya com a nació dins d’una nació de nacions, Zapatero va assegurar que desitja “un lideratge del PSOE actiu, no declaratiu, o tan actiu com declaratiu, i temes com Catalunya cal tirar-se’l a l’esquena i mullar-se, cosa que significa dialogar”.

Finalment, l’expresident va reivindicar l’Estatut del 2006, que “suposava l’autogovern més gran de la història de Catalunya, amb ampli reconeixement de la seua identitat, àmplies competències blindades i tota una sèrie de nous espais de relació bilateral entre Generalitat i Govern”.

Zapatero i Madina van atacar Pedro Sánchez i van defensar l’abstenció per facilitar la investidura de Rajoy “per sentit de país”.

tracking