SEGRE

SOBIRANISME POLÍTICA

El Parlament de Catalunya dóna llum verda a la tramitació de la desconnexió ‘exprés’

Els vots de JxSí i la CUP permeten que les lleis de separació de l’Estat es puguin debatre i votar en només un dia || Puigdemont defensa Lluís Llach i recorda al PP els seus vincles amb el franquisme

Puigdemont va defensar ahir al Parlament el diputat de JxSí, Lluís Llach, sobre l’acatament de la llei pels funcionaris.

Puigdemont va defensar ahir al Parlament el diputat de JxSí, Lluís Llach, sobre l’acatament de la llei pels funcionaris.RAFA GARRIDO/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts pel Sí (JxSí) i la CUP van fer valer ahir la seua majoria al Parlament per donar llum verda a la tramitació de la reforma del reglament de la cambra catalana, que permetrà l’aprovació expressa de les “lleis de desconnexió”. La reforma impulsada per JxSí i la CUP modificarà diversos articles del reglament del Parlament i incorporarà la possibilitat que una proposició de llei es tramiti en lectura única, si ho acorda el ple a sol·licitud dels grups parlamentaris promotors després d’escoltar la Junta de Portaveus de la Cambra. Així, la llei de transitorietat jurídica, amb la qual JxSí i la CUP preveuen atorgar a Catalunya un marc jurídic propi i independent de l’estatal, es podria debatre i votar en una sola jornada. La proposta va superar el debat a la totalitat gràcies a la majoria absoluta de les forces independentistes, que van rebutjar les esmenes a la totalitat de Cs, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC.

El cap parlamentari de JxSí, Jordi Turull, va defensar que la lectura única, que només s’aplica en projectes de llei del Govern, també l’han de poder sol·licitar els grups. La diputada de la CUP Anna Gabriel va avançar: “Si és necessari la lectura única per a la llei del referèndum, ja diem ara que sí, que estem disposades a fer-ho.” Des de l’oposició, José María Espejo-Saavedra, de Cs, va acusar els independentistes de voler “anul·lar l’oposició democràtica”: “Presentar una llei al matí i aprovar-la a la tarda, això sona a temps passats”, va denunciar. La portaveu del PSC, Eva Granados, va titllar de “nyap” la reforma, perquè “torpedina el bon nom i el funcionament del Parlament”. Des del PPC, Alejandro Fernández va dir que reformar el reglament sense un consens de tots els grups només “ho fan els Nicolás Maduro de torn”.

Puigdemont va donar suport a Llach i va retreure el passat franquista d’alguns membres del PP

D’altra banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va donar suport al diputat de JxSí Lluís Llach, que va dir que els funcionaris que no acatin la principal llei de desconnexió seran “sancionats”. Després que el líder del PPC, Xavier García Albiol, li demanés “desautoritzar” i exigir la “renúncia” a Llach, va replicar: “Suposo que no suggereix que aquest govern miri cap a un altre costat quan un servidor públic no faci cas de les lleis vigents.” Així mateix, va recordar la lluita de Llach contra Franco i va recriminar el passat franquista d’alguns dels membres del PP.

tracking