SEGRE

PANORAMA

Podem planteja una moció de censura sense aparences de prosperar pel 'no' del PSOE i Cs

Pablo Iglesias qualifica d’“obligació ètica” dur a terme tot el possible per fer fora Mariano Rajoy del Govern || L’Executiu assegura que la iniciativa no farà “mal” al líder del Partit Popular

Els membres d’Units Podem, poc abans d’oferir una roda de premsa al Congrés.

Els membres d’Units Podem, poc abans d’oferir una roda de premsa al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari de Podem i les seues confluències van anunciar aquest dijous la intenció d’obrir una ronda de trobades amb la resta dels partits per presentar en els propers dies una moció de censura contra el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, davant de la “greu situació institucional”. La moció no té recorregut al descartar el PSOE i Ciutadans donar-hi suport.

Després dels últims casos de corrupció que escatxiguen el PP, el líder de la formació morada, Pablo Iglesias, va comparèixer en roda de premsa al Congrés al costat dels portaveus del grup d’Units Podem-En Comú Podem-En Marea per explicar la iniciativa, que estan disposats a portar fins al final encara que no trobin més suports. Segons el reglament del Congrés, la moció de censura per exigir la responsabilitat política del Govern ha de ser proposada almenys per la desena part dels diputats, és a dir, 35, i Units Podem compta amb 67, en un escrit en el qual ha d’incloure un candidat a la Presidència del Govern que hagi acceptat la candidatura.

La moció de censura ha de tenir un candidat a la Presidència i el suport de la majoria absoluta

Iglesias va confirmar que farà una consulta en els seus inscrits de Podem prèvia a la presentació de la moció. També va qualificar la situació a Espanya d’“estat d’excepció democràtic”, en el qual el PP manté un comportament “paràsit en les institucions” i una cosa davant de la qual la seua “obligació ètica” és fer tot el necessari per fer fora Mariano Rajoy del Govern de l’Estat.

El líder de Podem no va confirmar que ell hagi de ser el candidat alternatiu que obliga la presentació de censura i va indicar que més important que el nom i les cares és la situació d’Espanya i prendre decisions urgents per protegir el sistema democràtic.

Per la seua part, el Govern va considerar que la moció de censura ha quedat en “focs d’artifici”, després del rebuig del PSOE i Ciutadans, i al no comptar amb prou suports assegura que no farà “mal” a Mariano Rajoy i, en canvi, pot perjudicar els socialistes i fins i tot influir en les seues primàries, van assegurar fonts de Moncloa.

A les files del PP van respirar amb un cert alleujament després de veure el desmarcatge clar que van manifestar públicament tant el PSOE com Cs. Això deixa el partit de Pablo Iglesias sense els vots necessaris per aconseguir el seu propòsit de fer fora Rajoy, ja que perquè una moció de censura prosperi ha de reunir majoria absoluta (176).

Per la seua part, Compromís va ser l’única formació que va donar suport a la moció. Per al diputat del partit Joan Baldoví, la censura està més que justificada arran de l’acumulació de casos de corrupció i el PP “ha de passar a l’oposició i regenerar-se”.

El PSOE veu en la formació morada “la mateixa mala fe” que fa un any El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va acusar aquest dijous Pablo Iglesias d’anunciar que prepara una moció de censura contra Rajoy “amb la mateixa mala fe i falta de rigor” amb la qual fa un any va anunciar un govern de coalició i va acabar votant contra Pedro Sánchez. Antonio Hernando va expressar així la seua desconfiança davant de la “maniobra” de Pablo Iglesias, després d’assegurar aquest que havia informat el president de la gestora, Javier Fernández, de la moció de censura “deu minuts abans d’anunciar-la en roda de premsa”. “Quan un vol que una moció de censura prosperi, no diu que passi el que passi la presentarà”, va afirmar el portaveu socialista, després de recordar al dirigent de la formació morada que “si hi hagués una majoria alternativa, no ens trobaríem en la situació en què ens trobem”.

Reaccions

  • El PDeCAT i ERC estudiaran la proposta d’Units Podem. El portaveu del PDe- CAT al Congrés, Carles Campuzano, va declarar aquest dijous que el seu partit “estudiarà a fons” la proposta de la formació morada per portar a terme una moció de censura abans de prendre una decisió sobre la qüestió. Amb aquests assumptes, va dir, cal ser “seriosos i rigorosos”, va sentenciar Campuzano. Per la seua part, el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián es va mostrar obert a negociar la moció de censura. Tanmateix, fixa una condició per al possible candidat alternatiu: “ERC no tindrà cap problema a donar suport a un canvi a Rajoy sempre que el nou govern no posi cap obstacle al referèndum.”
  • El PNB qualifica la proposta del partit morat de “bestiesa absoluta”. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va acusar aquest dijous Pablo Iglesias d’anunciar que prepara una moció de censura contra Rajoy “amb la mateixa mala fe i falta de rigor” amb la qual fa un any va anunciar un govern de coalició i va acabar votant contra Pedro Sánchez. Antonio Hernando va expressar així la seua desconfiança davant de la “maniobra” de Pablo Iglesias, després d’assegurar aquest que havia informat el president de la gestora, Javier Fernández, de la moció de censura “deu minuts abans d’anunciar-la en roda de premsa”. “Quan un vol que una moció de censura prosperi, no diu que passi el que passi la presentarà”, va afirmar el portaveu socialista, després de recordar al dirigent de la formació morada que “si hi hagués una majoria alternativa, no ens trobaríem en la situació en què ens trobem”.

Ciutadans es desmarca dels “números de circ” de Podem  El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va afirmar aquest dijous que la formació taronja no donaria suport a “cap número de circ” als quals acostuma Podem i va aclarir que Cs no recolzaria la moció de censura. Villegas, en declaracions als periodistes en el Congrés, va indicar que els problemes que té Espanya no es resolen “fent president, vicepresident o ministre de l’Interior Pablo Iglesias”. Segons el parer del dirigent del partit d’Albert Rivera, els nombrosos casos de corrupció que afecten el PP no són una situació d’“emergència democràtica”, com va justificar Iglesias per defensar la moció de censura, encara que sí que són una “situació complicada”. No obstant, el dirigent taronja va recalcar que la seua formació “estarà vigilant” i serà “molt exigent” perquè “no es posin impediments” a la tasca dels funcionaris.

tracking