SEGRE

TRIBUNALS

El fiscal Anticorrupció demana d’investigar als fiscals del cas Pujol per coaccions a un imputat

Aquests ho neguen al·legant que els van exigir diners dels "fons reservats" per inculpar l’expresident català

El fiscal Anticorrupció demana d’investigar als fiscals del cas Pujol per coaccions a un imputat

El fiscal Anticorrupció demana d’investigar als fiscals del cas Pujol per coaccions a un imputatEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, ha ordenat investigar a tres dels fiscals del cas Pujol per coaccions a un imputat, l’empresari Rafael Pallardó, una cosa que els fiscals neguen al·legant que aquest els va exigir diners dels "fons reservats" per inculpar a l’expresident català Jordi Pujol.

Els fiscals d’Anticorrupció als que demana d’investigar Moix són José Grinda, Fernando Bermejo i Juan José Rosa, dos dels quals -Grinda i Vermell- ja van ser apartats del cas del 3% de CDC per Moix perquè el portin dos companys establerts a Catalunya, segons publica avui el diari El Mundo i han confirmat a Efe fonts fiscals.

Moix ho ha fet després de rebre una denúncia de Rafael Pallardó, el "blanquejador" de la trama Emperador que va col·laborar amb la justícia confessant que es dedicava a portar diners de la xarxa de Gao Ping a la Banca Privada d’Andorra.

Aquest empresari va presentar la seua denúncia contra els fiscals el passat 28 de març i, segons les fonts consultades per Efe, s’hi va reunir el 30 d’octubre de 2014 després de fer-los veure que en la informació confiscada dels seus ordinadors pel cas Emperador hi havia coses que no havien vist, com correus amb les lletres "JP" i "Marta" que es referirien a l’expresident català i la seua dona, Marta Ferrusola.

En vista d’aquestes informacions, els tres fiscals es van reunir amb ell aquell dia d’octubre de 2014, però l’imputat, segons la versió dels tres representants del ministeri públic, no es va ratificar en aquestes paraules i, al contrari, els va demanar diners dels "fons reservats" per inculpar Jordi Pujol.

Més de dos anys després d’aquesta reunió, Pallardó ha denunciat els fiscals per coaccions i obstrucció a la justícia afirmant que aquesta reunió va tenir lloc el 12 de març de 2015 i que en ella Grinda, Bermejo i Rosa el van pressionar per confessar contra l’expresident català.

Tres dies després d’aquesta denúncia, davant de la qual els fiscals han demanat empara al Consell Fiscal que se celebra els pròxims 3 i 4 de maig, Moix va demanar les comissions de servei (documents on es plasmen els viatges dels fiscals) de tots els seus subordinats entre gener d’abril de 2015, quan Pallardó va dir que va tenir lloc la reunió.

Segons els denunciats, en aquestes comissions de servei es constata que ni Rosa ni Grinda no estaven aquell 12 de març a Barcelona amb Pallardó, tal com denuncia aquest últim.

Es dóna la circumstància que un dia després, el 13 de març de 2015, Pallardó va anar a Andorra a declarar i va denunciar allà al conseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA), Joan Pau Miquel, després que el fiscal general del Principat li avisés que de no col·laborar se li podrien treure els beneficis que havia adquirit confessant en el cas Emperador, han explicat les fonts.

Miquel va ser detingut l’endemà, el 14 de març, en base precisament a les seues confessions contra ell.

Amb aquesta documentació de les comissions de servei, Moix va enviar les diligències a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, competent per instruir la denúncia de Pallardó, afirmant que hi ha indicis de delictes de coaccions i d’obstrucció a la justícia.

Fonts oficials de la Fiscalia s’han limitat a precisar a Efe que Moix va rebre una denúncia d’un ciutadà i es va limitar a tramitar-la davant de la Fiscalia corresponent perquè la resolgui, en la qual cosa suposa el curs normal, però altres fonts d’Anticorrupció es queixen que amb el fiscal en cap anterior, Antonio Salinas, aquestes denúncies als fiscals mai no es tramitaven i eren molt habituals.

Els fiscals han demanat empara al fiscal superior de l’Estat, José Manuel Maza, davant d’aquesta denúncia i una altra d’un directiu de la BPA, Santiago Roselló, imputada en l’operació Clotilde de corrupció catalana vinculada a la màfia russa, un cas pendent d’escrit d’acusació.

En aquesta denúncia, Roselló els imputa haver volgut propiciar la intervenció el 2015 de Banc Madrid (que havia adquirit BPA) mitjançant "acusacions desproporcionades", amb referència a la implicació d’aquestes entitats a Clotilde.

També han reclamat que abans s’exposi el tema en el Consell Fiscal, la qual cosa es farà en la reunió dels fiscals que se celebrarà el 3 i 4 de maig.

En aquest consell també es tractarà la seua queixa davant de la decisió de Moix d’apartar a Grinda i Vermell del cas del 3 % sobre presumpte finançament il·legal de CDC a través de comissions pagades per empresaris.

D’aquesta manera, Maza haurà de sentir el Consell Fiscal -que és el principal òrgan assessor del fiscal general de l’Estat i representa a la carrera- abans de pronunciar-se sobre ambdues reclamacions.

tracking